Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράν- Τουλάχιστον 2 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης [pics,vid]

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράν- Τουλάχιστον 2 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης [pics,vid]

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντορούντ, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Βίντεο που είδε το “φως” της δημοσιότητας, δείχνει διαδηλωτές να μεταφέρουν δύο ανθρώπους στο Ντορούντ, όπου νωρίτερα οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί. Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το πόσο σοβαρά είναι τα τραύματα που φέρουν οι δύο διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη

Σε ένδειξη αλληλεγγύης αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν στο Παρίσι και το Βερολίνο. Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η “ανάμιξη” της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

“Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ’ όλες τις πόλεις (σ.σ. του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς” είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν “μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας (…) ανθρώπους της μεσαίας τάξξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις