Δευτέρα, 22 Απρ.
19oC Αθήνα

Σίδνεϊ: Οικονομία στο ρεύμα από τους κατοίκους προς αποφυγή black out

Σίδνεϊ: Οικονομία στο ρεύμα από τους κατοίκους προς αποφυγή black out
Φωτογραφία Αρχείου

Να σβήσουν φώτα και ηλεκτρικές συσκευές, ιδίως το βράδυ, καλούνται οι κάτοικοι του  Σίδνεϊ με στόχο να αποφευχθούν πιθανά black out. Οι αρχές ζήτησαν να γίνουν προσπάθειες οικονομίας ρεύματος, μία ημέρα μετά την αναστολή από την Αυστραλία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άμεσης παράδοσης (spot) λόγω απρογραμμάτιστων διακοπών λειτουργίας σε παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με άνθρακα.

Εκτός από προσπάθεια να αποφευχθούν τα black out, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στο Σίδνεϊ έχει και στόχο αλλά και να βελτιωθούν τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρία διαχείρισης, η Australian Energy Market Operator, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κρίνει πότε η αγορά θα επανέλθει στην φυσιολογική της λειτουργία, αλλά πρόσθεσε ότι τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας βελτιώθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Κρις Μπόουεν ζήτησε από τα νοικοκυριά της πολιτείας να κάνουν οικονομία, χωρίς όμως να θυσιάσουν βασικές τους ανάγκες, όπως η θέρμανση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του και πρόσθεσε «αν έχετε επιλογή πότε θα λειτουργείτε κάποιες συσκευές, μην τις λειτουργείτε από τις 18:00 ως τις 20:00». 

Οι διακοπές ρεύματος είναι πιθανότερο να σημειωθούν το βράδυ, όταν η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας μειώνεται και ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του από τη δουλειά και ανάβει τις ηλεκτρικές συσκευές.

Η αναστολή στην Αυστραλία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άμεσης παράδοσης είναι κάτι το πρωτοφανές και αποτελεί το πιο πρόσφατο δραστικό μέτρο που λαμβάνεται για να αντιμετωπιστεί ενεργειακή κρίση που άρχισε τον Μάιο. Μέχρι στιγμής, έχει πληγεί περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγικής ικανότητας της χώρας με την καύση άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η ενέργεια θα βρίσκεται στα κύρια θέματα που θα συζητηθούν σε δείπνο με τους ηγέτες των πολιτειών σήμερα και αύριο. Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημες συναντήσεις που θα έχουν μετά την εκλογή του Αλμπανέζι στην πρωθυπουργία τον Μάιο.

Μια σειρά από μονάδες καύσης άνθρακα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης και απρόσμενων βλαβών, και όλες οι προσπάθειες που γίνονται επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μονάδων για να επανέλθει η φυσιολογική τους λειτουργία, σημείωσε ο Μπόουεν.

Η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Αυστραλίας, η AGL Energy, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια από τις τρεις μονάδες της που παρουσιάζει βλάβη στις εγκαταστάσεις της καύσης άνθρακα στο Μπεϊζγουότερ στη Νέα Νότια Ουαλία θα λειτουργήσει ξανά σήμερα και άλλη μία ως το Σάββατο.

Η EnergyAustralia, της CLP Holdings, η οποία έχασε την παραγωγή από δύο μονάδες στις εγκαταστάσεις της καύσης άνθρακα στο Γιάλουρν στην Βικτόρια αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι μια μονάδα της επανήλθε σε λειτουργία σήμερα και ότι η άλλη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ο διευθυντής της εταιρίας, Μαρκ Κολέτ δήλωσε πως: «Προς το παρόν εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παροχή καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος».

Ανέφερε επίσης, πως οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που λειτουργούν με φυσικό αέριο έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση της παροχής ενέργειας, με τις εγκαταστάσεις στην Ταλαουάρα στη Νέα Νότια Ουαλία να λειτουργούν κοντά στο 75% των ικανοτήτων τους από τις αρχές Μαΐου, σε σύγκριση με τον τυπικό ρυθμό λειτουργίας τους περίπου 20%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις