Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Σιέρρα Λεόνε: Κάνουν πλιάτσικο σε τάφους και φτιάχνουν το ναρκωτικό «ζόμπι» από ανθρώπινα οστά

Σιέρρα Λεόνε: Κάνουν πλιάτσικο σε τάφους και φτιάχνουν το ναρκωτικό «ζόμπι» από ανθρώπινα οστά
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένοπλοι αστυνομικοί φρουρούν έξω από νεκροταφεία στη Σιέρα Λεόνε για να εμποδίσουν τοξικομανείς να κλέβουν ανθρώπινα οστά τα οποία αλέθουν για να φτιάξουν το ψυχοδραστικό ναρκωτικό “ζόμπι” που σαρώνει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής χώρας, Julius Maada Bio, κήρυξε χθες (05.04.2024) τη Σιέρρα Λεόνε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας χρησης του “kush” – ενός άκρως εθιστικού κοκτέιλ ναρκωτικών που αποτελείται από μαριχουάνα, φαιντανύλη, τραμαδόλη και φορμαλδεΰδη.

Το σοκαριστικό είναι ότι ένα βασικό συστατικό είναι τα αλεσμένα ανθρώπινα οστά, τα οποία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ενισχύουν τη νάρκωση λόγω των ιχνών θείου.

Η ραγδαία αύξηση της χρησης του kush – το οποίο καπνίζεται ως τσιγαριλίκι – αναγκάζει τώρα τους αστυνομικούς να φυλάνε νεκροταφεία στην πρωτεύουσα Freetown, ώστε για να εμποδίσουν νεαρούς τοξοκοεξαρτημένους να κάνουν πλιάτσικο για ανθρώπινα οστά.

Ο Julius Maada Bio

Το Kush έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και ψυχιατρικές βλάβες σε δεκάδες χρήστες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη Σιέρα Λεόνε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό.

Σε μια πανεθνική εκπομπή χθες, ο πρόεδρος Bio δήλωσε: “Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων των ναρκωτικών και της κατάχρησης ουσιών, ιδιαίτερα του καταστροφικού συνθετικού ναρκωτικού kush”.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος αριθμός θανάτων που να συνδέεται με την κατάχρηση του Kush, ένας γιατρός από το Freetown, δήλωσε στο BBC ότι “τους τελευταίους μήνες” εκατοντάδες νέοι άνδρες πέθαναν από οργανική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από το ναρκωτικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις