Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Σκ@@α για μυαλά” – Το πρωτοσέλιδο – κατακραυγή προς τον Τραμπ για τις “χώρες απόπατους”

“Σκ@@α για μυαλά” – Το πρωτοσέλιδο – κατακραυγή προς τον Τραμπ για τις “χώρες απόπατους”

Με ένα… όχι και τόσο κολακευτικό πρωτοσέλιδο για τον Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε η Daily News, που σχολίασε με άκρως “αιχμηρό” τρόπο τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος περί χωρών – “απόπατων”.

Ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να αρνήθηκε ότι τα είπε όλα αυτά, ωστόσο δεν φαίνεται να…πολυγίνεται πιστευτός. Η Daily News λοιπόν αντέστρεψε τις κατηγορίες Τραμπ περί απόπατων, παρουσιάζοντας τον ως περιττώματα.

“Σκ@@@ για μυαλά” έγραφε κάτω από το σκίτσο το εξώφυλλο.

Αντιδράσεις από τις Αφρικανικές χώρες

Φυσικά οι δηλώσεις αυτές έφεραν και αντιδράσεις πολλών Αφρικανικών χωρών. Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε τις “προσβλητικές” και “δυσάρεστες” δηλώσεις.

“Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες” είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι. “Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι”, πρόσθεσε.

Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους”, συνέχισε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια “εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση” που “είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές”.

Όταν ρωτήθηκε αν οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο Τραμπ στις αφρικανικές χώρες είναι ρατσιστικοί, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε όμως ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα που δεν εκπροσωπείται από έναν μοναδικό άνθρωπο ή μια δήλωση”.

“Βράζουν” οι Αφρικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ

Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους,

“Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ” έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

“Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες… Προέρχομαι από χώρα απόπατο!” έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν.

Το μήνυμα της νεαρής γυναίκας έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τραμπ “αναφέρθηκε σε μας σαν να μην έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στην αμερικανική κοινωνία. ‘Ηθελα με το μήνυμά μου να δώσω σε άλλους μετανάστες την ευκαιρία να μιλήσουν”, είπε η Τσολ στο Thomson Reuters Foundation.

#IAmFromAShitholeCountry

Κάποιοι χρήστες υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, σε ένδειξη υπερηφάνειας για την καταγωγή τους. “Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε ποιοι και τι είμαστε (…) Δίνεται η εντύπωση ότι ζούμε σε καλύβες και κυκλοφορούμε ξιπόλυτοι” είπε ο Μπα Λο, ένας Νιγηριανός που διευθύνει ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο Λο, που ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ τον έκαναν να θέλει να γυρίσει πίσω στη Νιγηρία. Μιλώντας στο πρακτορείο, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο στη συνέντευξή του γιατί φοβάται ότι θα δεχτεί απειλές για τη ζωή του. “Για μένα, είναι πολύ οδυνηρό επειδή υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και δεν είναι αυτή η χώρα για την οποία δέχτηκα να πολεμήσω και, ενδεχομένως, να πεθάνω”, είπε.

Ο Ολουσεγκούν Ισμαέλ, γιατρός από το Σικάγο, έδωσε μια διαφορετικού είδους απάντηση: ανήρτησε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται σε δεκάδες γνωστούς Νιγηριανούς και Αμερικανούς νιγηριανής καταγωγής, όπως γιατρούς, μουσικούς και συγγραφείς. “Ιδού δύο κατάλογοι με ανθρώπους από καλύβες και χώρες απόπατους, όπως εγώ”, πρόσθεσε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις