Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκάνδαλο Theranos – Ελίζαμπεθ Χολμς: Με 20 χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο «θηλυκός Steve Jobs»

Σκάνδαλο Theranos – Ελίζαμπεθ Χολμς: Με 20 χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο «θηλυκός Steve Jobs»
ΑΠΕ ΜΠΕ

Πλησιάζει η πιο μεγάλη ώρα για την 37χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς. Η «πρωταγωνίστρια» του σκανδάλου Theranos αναμένει την απόφαση των δώδεκα ενόρκων. Η αποκαλούμενη «θηλυκός Steve Jobs» αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Μετά από τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέθεσαν 31 μάρτυρες, ο δικαστής της υπόθεσης του σκανδάλου Theranos κάλεσε τους δώδεκα ενόρκους να αποφασίσουν για την τύχη της 37χρονης Ελίζαμπεθ Χολμς.

Ο δικηγόρος της, Κέβιν Ντάουνι, δήλωσε ότι η Χολμς πρέπει να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες, ενώ και η ίδια φωνάζει ότι είναι αθώα.

Σκάνδαλο Theranos: Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Χολμς

Η 37χρονη σήμερα Ελίζαμπεθ Χολμς ίδρυσε την εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων Theranos το 2003. Υποσχόταν φθηνές ιατρικές εξετάσεις express, με μία σταγόνα αίμα, αλλά δεν ήταν παρά μία «καραμπινάτη» απάτη.

Όταν αποδείχθηκε πως η Theranos είχε εξαπατήσει, τόσο τους επενδυτές, όσο και τους ασθενείς της, η Χολμς βρέθηκε αντιμέτωπη με εννέα κατηγορίες απάτης και δύο κατηγορίες συνωμοσίας για τη διενέργεια απάτης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπεράσπιση της 37χρονης, «ο πλούτος της ήταν αλληλένδετα συνδεδεμένος με την επιτυχία της Theranos, καθώς η ιδρύτρια ουδέποτε πούλησε τις μετοχές της».

«Βυθίστηκε μαζί με το πλοίο. Κυρίες και κύριοι, τέτοια γυναίκα είναι», είπε.

Μέσα σε μία δεκαετία, η Theranos άντλησε 945 εκατ. ευρώ από επενδυτές, η πλειοψηφία των οποίων ήταν διασημότητες, όπως για παράδειγμα ο Ρούπερτ Μέρντοχ.

Από την πλευρά του, ο βοηθός εισαγγελέας τόνισε ότι το πρόβλημα με τη Theranos δεν ήταν «η έλλειψη προσπάθειας, αλλά η έλλειψη ειλικρίνειας».

Πλέον αναμένεται ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο, που στις αρχές της καριέρας της την παρομοίαζαν με θηλυκό Steve Jobs.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις