Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκάνδαλο Siemens: “Ο Χριστοφοράκος δωροδοκούσε πολιτικούς για να ανοίγει δουλειές” λέει η γραμματέας του

Χριστοφοράκος

Με την κατάθεση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστφοράκου συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση Siemens. Η Κατερίνα Τσάκαλου υποστήριξη πως οι δωρεές σε πολιτικά κόμματα ήταν ένα συχνό φαινόμενο.

Μάλιστα η κ. Τσάκαλου ανέφερε πως το 2% του τζίρου της Siemens χορηγούνταν σε πολιτικά κόμματα και σε διάφορες εξυπηρετήσεις σε πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών κατονόμασε και τον Άκη Τσοζατζόπουλο.

“Χορηγία σε ΠΑΣΟΚ και Πολιτική άνοιξη”

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στο ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που όπως είπε έλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε χορηγία στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

“Μου είχε αναφέρει ότι είχε δώσει χορηγία στη Πολιτική Άνοιξη, αλλά κατά πόσο είναι αλήθεια δεν ξέρω…. Ούτε μου είπε το ποσό” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως είχε δοθεί και το ποσό των 15.000 ευρώ στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.

“Τα χρήματα, μου είχε πει ότι πρέπει να δίνονται για χορηγίες για να ανοίγονται δουλειές ή να διατηρεί σχέσεις καλές για την καλή λειτουργία της εταιρείας” εξήγησε και επεσήμανε πως “το πρόγραμμα αυτό το χειριζόταν ο Χριστοφοράκος αποκλειστικά. Επισήμως δεν γνωρίζω αν ήξερε η μητρική εταιρεία, αλλά υποθέτω ότι από μόνος του δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Δεν ήταν δικά του τα χρήματα για να τα διαχειρίζεται όπως θέλει”.

Η κ. Τσακάλου επίσης υποστήριξε πως “δώρα” έλαβαν και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για “μικρά ποσά” που δεν μπορούσαν να καταλογιστούν ως “ύποπτη δωρεά”

«Υπήρξαν τιμολόγια γα τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου που ξεπέρασε όμως το κόστος και ο Χριστοφοράκος μου είπε να βρω τρόπο να καλυφθούν αυτά από την εταιρία. Δεν μπορούσα να βρω μαγικό τρόπο και χρειάστηκε χρόνος. Εγινε καποια φασαρία στον Τύπο και τελικά άκουσα ότι καλύφθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε η μάρτυρας.

Η Κατερίνα Τσάκαλου σημείωσε επίσης πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε «ιδιαίτερες σχέσεις είχε με την οικογένεια Μητσοτάκη, το Λιάπη, από το χώρο ΠΑΣΟΚ τον Τσοχατζόπουλο, το Γείτονα, το Μαντέλη” καταλήγοντας: “Μπορω να το πω πιο εύκολα το αντίθετο, με ποιούς δεν είχε σχέσεις…».

“Ένας αδίστακτος μάνατζερ”

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, η κ. Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager. “ Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό  manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ηταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Εκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις