Κόσμος

Σκάνδαλο στον Παναμά: Έρευνες για 20 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε δημόσια κέντρα φιλοξενίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον είκοσι παιδιά και έφηβοι υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και βιασμούς σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων στον Παναμά. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών καθώς τα κέντρα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε οκτώ άτομα. 

«Ως σήμερα (σ.σ. Τρίτη 9 Μαρτίου) έχουμε ταυτοποιήσει 20 θύματα και άλλοι 18 φάκελοι βρίσκονται υπό εξέταση», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Χαβιέρ Καραβάγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται ακόμη να εξελιχθούν, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και οι εισαγγελικοί λειτουργοί στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση παίρνουν ακόμη καταθέσεις, πρόσθεσε.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται τον Αύγουστο του 2020, αλλά επιταχύνθηκε από την 1η Μαρτίου καθώς ενισχύθηκε η ομάδα των δικαστικών στην οποία έχει ανατεθεί, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας. Μόλις στις αρχές του μήνα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος οκτώ υπόπτων, οι πέντε εκ των οποίων έχουν προφυλακιστεί. Τα στοιχεία τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Θα συνεχίσουμε την έρευνα έως ότου όλοι όσοι εμπλέκονται να δώσουν λόγο για τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν», διαβεβαίωσε ο κ. Καραβάγιο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν στην έρευνα, τα ανήλικα θύματα υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και σεξουαλική βία ενώ διέμεναν σε εστίες φιλοξενίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, που όμως χρηματοδοτούνται από το δημόσιο του Παναμά.

Υποεπιτροπή του παναμαϊκού κοινοβουλίου κατήγγειλε σε έκθεσή της ότι από το 2017 έχουν καταγραφεί δεκάδες υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων, κακομεταχείρισης σωματικής και λεκτικής, αναγκαστικών αμβλώσεων και γενικά άθλιων συνθηκών ζωής σε τουλάχιστον 14 τέτοια κέντρα.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον προκάτοχο του κ. Καραβάγιο στη γενική εισαγγελία αλλά και τη Μάιρα Σιλβέρα, τη διευθύντρια της Εθνικής Γραμματείας για την Παιδική Ηλικία, την Εφηβεία και την Οικογένεια (SENNIAF), που είναι καθ’ ύλη αρμόδια για τις εστίες.

Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους στον Παναμά για να απαιτήσουν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή απάντηση Μελόνι στον Τραμπ: «Να θυμάσαι ότι ούτε εγώ ούτε η Ιταλία παρακαλάμε» – Ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Ταγιάνι
Ο Τραμπ ισχυρίσθηκε ότι η Μελόνι τον «ικέτευσε» να βγάλει φωτογραφία μαζί του στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Γαλλία - «Έκπληκτη» δηλώνει η ιταλίδα πρωθυπουργός από τα σχόλιά του αμερικανού προέδρου
Τζόρτζια Μελόνι
21
Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα
«Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας ή του εδάφους μας και θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτού τους είδους τις επιθέσεις», προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
WSJ: Το Πεντάγωνο ζητά επιπλέον 80 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για το κόστος του πολέμου με το Ιράν
Tο Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι το κόστος του πολέμου εναντίον του Ιράν θα έφτανε περίπου 29 δισεκ. δολάρια, ένα ποσό το οποίο οι Δημοκρατικοί αμφισβητούσαν εκτιμώντας ότι είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό
Το αμερικανικό Πεντάγωνο