Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Μπανγκλαντές – 70 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

Μπανγκλαντές
Φωτογραφία Reuters

Στο πένθος βυθίστηκε στο Μπανγκλαντές. Φωτιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα Ντάκα κόστισε τη ζωή σε 70 ανθρώπους. Δυστυχώς, ο απολογισμός αυτός δεν είναι ο τελικός.

Η φωτιά ξέσπασε σε συνοικία της παλιάς πόλης της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές. Αρχικά, οι αρχές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς, αλλά ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε δραματικά μέσα σε λίγες ώρες. Από τους 10 στους 40, μετά τους 45, στους 56 και τελικά, για την ώρα, στους 70. Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος, αφού η έρευνες στα κτίρια που τυλίχθηκαν στις φλόγες συνεχίζονται.

Φωτογραφία Reuters

«Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Μπανγκλαντές, στο πρακτορείο Reuters.

Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στο φτωχό Μπανγκλαντές, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια

Ήταν 22:40 (τοπική ώρα, 18:40 Ελλάδας) όταν ξέσπασε η φωτιά σε πενταώροφο κτίριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, που είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές. Αρκετοί απ’ αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Για περισσότερες από πέντε ώρες, 200 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο κτίριο όπου ξέσπασε η φωτιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από έκρηξη σε δεξαμενή υγραερίου και γρήγορα εξαπλώθηκε. Σύμφωνα με τον Τζουλφικάρ Ραχμάν, πάντως, τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία στο Μπαγκλαντές ερευνώνται ακόμα.

Δραματικές στιγμές

Ήταν δεκάδες οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους της συνοικίας όταν ξέσπασε η φωτιά. Στο σημείο επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς ρίκσο και αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να κινηθούν αφού τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν κι εξάπλωναν τις φλόγες.

Φωτογραφία Reuters

«Άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Γύρισα και είδα να φλέγεται όλος ο δρόμος, ο οποίος ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα και ρίκσο. Οι φλόγες ήταν παντού», είπε ο Χάτζι Άμπντουλ Καντέρ, έμπορος, το κατάστημα το οποίου έγινε παρανάλωμα του πυρός. Ο ίδιος γλίτωσε γιατί μόλις είδε τη φωτιά, έκλεισε το μαγαζί του κι έφυγε. Τραυματίστηκε μεν αλλά όχι σοβαρά.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού εργατριών, το 2013.

Το 2012, πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις