weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σκληρές κουβέντες για το Brexit ανάμεσα σε Κόρμπιν και Τζόνσον! Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σκληρές κουβέντες για το Brexit ανάμεσα σε Κόρμπιν και Τζόνσον! Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
photo Reuters

Οι δυο ηγέτες προετοιμάζονται για την τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του Brexit.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Τζόνσον να προηγείται των Εργατικών, έξι ημέρες πριν τις εκλογές στη Βρετανία σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει φέρει στην χώρα το επικείμενο Brexit, τρία χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει πως οι Εργατικοί μειώνουν τη διαφορά και πάλι όμως οι Συντηρητικοί διατηρούν προβάδισμα 12 μονάδων και βρίσκονται κοντά στο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το θέμα του Brexit όπως είναι φυσικό παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος για τους ψηφοφόρους σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Τζόνσον, που επαναδιαπραγματεύθηκε μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ τον Οκτώβριο, έχει υποσχεθεί «να εκπληρώσει το Brexit», ένα σλόγκαν που επαναλαμβάνει συνεχώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους υποστηρικτές των Εργατικών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, καθώς και αυτούς που έχουν απλά κουραστεί από την πολιτική διαμάχη για το ζήτημα αυτό.

Εάν κερδίσει ο Τζόνσον, η Βρετανία θα πραγματοποιήσει το Brexit στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα επιδιώξει εμπορική συμφωνία με την Ένωση μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Για επιζήμια συμφωνία κάνει λόγο ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξαπέλυσε επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον για αυτό το θέμα  χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις του απάτη και λέγοντας ότι η συμφωνία του για το Brexit θα είναι απλά το ξεκίνημα «επίπονων διαπραγματεύσεων και αθετημένων υποσχέσεων».

Αποκάλυψε επίσης ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο καταδεικνύει πως η συμφωνία διαζυγίου θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σύνορα και σε τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τζόνσον ότι δεν θα δημιουργήσει εμπόδια ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη βρετανική νήσο.

Η εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της συμφωνίας θα είναι αύξηση των τιμών και ότι το 98% των εξαγωγέων της Βόρειας Ιρλανδίας θα αναγκαστούν να επωμιστούν πρόσθετο κόστος.

«Θα υπάρξουν και άλλες μυστικές εκθέσεις σαν αυτή σε κάθε υπουργείο που θα αποκαλύπτουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της επιζήμιας συμφωνίας του Τζόνσον», δήλωσε ο Κόρμπιν.

“Απόλυτε ανοησίες” χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε το έγγραφο «απόλυτες ανοησίες» και ειρωνεύτηκε  τη στάση του Κόρμπιν, που έχει δηλώσει ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα καταλήξει σε μια άλλη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ που να περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση, και στη συνέχεια να διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το εάν οι Βρετανοί θέλουν να αποδεχθούν αυτή τη διευθέτηση, με τον ίδιο τον Κόρμπιν να υπόσχεται εκ μέρους του ουδετερότητα.

«Μήπως στείλαμε ομάδες αναζήτησης για να ανακαλύψουν τη θέση του Τζέρεμι Κόρμπιν για την ΕΕ;», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη νοτιοανατολική Αγγλία. «Εάν θέλετε να το καταφέρετε αυτό, εάν θέλετε η χώρα να προχωρήσει, πρέπει να ψηφίσετε τους Συντηρητικούς».

#TAGS MM