Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σκόπια: Ραγδαίες εξελίξεις! Ξεκίνησε η ψηφοφορία για να… κλειδώσει το “Βόρεια Μακεδονία”

Συμφωνία των Πρεσπών Σκόπια

“Τρέχουν” οι εξελίξεις στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση πως ο Ζάεφ έχει βρει τον “μαγικό” αριθμό των 80 βουλευτών.
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή. Αν “περάσει” στέλνει την… καυτή πατάτα στο ελληνικό “γήπεδο”.
Οι εξελίξεις στην πΓΔΜ προκάλεσαν το… πήγαινε – έλα στην συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου. Όλο το παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει έτοιμη να “περάσει” στα Σκόπια, κάτι που… αυτομάτως σημαίνει εξελίξεις και για την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, έχει ήδη ξεκινήσει.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή της πΓΔΜ, τότε το “μπαλάκι” περνά στο… ελληνικό γήπεδο. Η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει την Συμφωνία στην ελληνική Βουλή, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να λέει στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη πως αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

Οι “ζυμώσεις”… έφεραν τους “80” στα Σκόπια

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τελική ψηφοφορία στην Βουλή, ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα “ξεκλειδώσει” την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις