Κόσμος

Σκόπια: Τα κρίσιμα στάδια της τροποποίησης του Συντάγματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με την ολοκλήρωση, χθες, της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, η κοινοβουλευτική διαδικασία επί αυτού του θέματος μπαίνει πλέον στην τρίτη και τελική φάση της.

Η δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος διήρκησε πέντε ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων διοργανώθηκαν πέντε ανοιχτές συζητήσεις στις πόλεις Σκόπια, Στιπ και Τέτοβο.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στο Κοινοβούλιο τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, καθώς και μία έκθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Ακολούθως, η διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης θα μπει στην τελική φάση της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, επικαλούμενος τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, πρώτα θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και σε αυτήν θα μπορούν να προταθούν τροπολογίες επί των τροπολογιών που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην επιτροπή, η οποία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις φάσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, ο προγραμματισμός είναι ότι το νωρίτερο στις 9 Ιανουαρίου θα συγκληθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας, που πρέπει να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία επί των τροπολογιών του Συντάγματος.

Πώς θα περάσουν οι τελικές τροπολογίες

Για την έγκριση από τη Βουλή των τεσσάρων τελικών τροπολογιών του Συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 στους 120 βουλευτές), κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κόμματος VMRO-DPMNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στις 19 Οκτωβρίου, ψήφισαν υπέρ της έναρξης των διαδικασιών για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος και πως η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1