Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκοπιανοί στην Αυστραλία κατέθεσαν υπόμνημα για να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”

Σκοπιανοί στην Αυστραλία κατέθεσαν υπόμνημα για να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”

Όπως φαίνεται η προσπάθεια να ονομαστεί η γειτονική χώρα “Μακεδονία” δεν γίνεται μόνο από ορισμένους που ζουν στην ΠΓΔΜ, αλλά και από τους… απανταχού Σκοπιανούς. Κι αυτό, γιατί Σκοπιανοί που ζουν στην Αυστραλία, συγκεντρώνουν υπογραφές έτσι ώστε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα των ομογενών “Νέος Κόσμος“, τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται υπογραφές υπό μορφή επίσημου υπομνήματος, προκειμένου να πιεστεί η αυστραλιανή βουλή να αναγνωρίσει την FYROM ως «Μακεδονία».

Μάλιστα βετεράνος πολιτικός της Αυστραλίας επεσήμανε πως «για να μην εξεταστεί το υπόμνημα αυτό, υπάρχει ένας τρόπος. Με δικό τους υπόμνημα να συγκεντρώσουν υπογραφές οι Έλληνες της Αυστραλίας και να ζητούν από την αυστραλιανή βουλή να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της FYROM ως Μακεδονία. Ελπίζοντας, βέβαια, ότι οι Έλληνες θα συγκεντρώσουν περισσότερες υπογραφές».

Στο υπόμνημα των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή, αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί πρωτοβουλία ομάδας Αυστραλών πολιτών και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του κοινοβουλίου.

Τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπόμνημα:

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Μακεδονία ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” υποστηρίζοντας ότι η θέση της είναι εναρμονισμένη με την ετυμολογία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όμως 140 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) αναγνωρίζουν την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα.

Στο πνεύμα της δημοκρατίας, των βασικών ελευθεριών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αλλά και της νομιμότητας, η Αυστραλία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα. Καλούμε τη Βουλή των αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και άλλων 135 χωρών και να πράξουν το ίδιο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις