Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σκωτία: Η Κέιτ Φορμπς θα συμμετάσχει στην «κούρσα» διαδοχής της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον

Σκωτία: Η Κέιτ Φορμπς θα συμμετάσχει στην «κούρσα» διαδοχής της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον

Η υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας, Κέιτ Φορμπς, ανακοίνωσε σήμερα (20.2.2023) ότι θα συμμετάσχει στην «κούρσα» για την ανάδειξη του αντικαταστάτη της Νίκολα Στέρτζον, στη θέση του επικεφαλής του κόμματος SNP και του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κέιτ Φορμπς εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο το 2016 και ανέλαβε τη θέση της υπουργού Οικονομικών της Σκωτίας 4 χρόνια αργότερα. Αποτελεί την 3η υποψήφια που ανακοινώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη μάχη διαδοχής της πρωθυπουργού μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Νίκολα Στέρτζον την περασμένη εβδομάδα.

Η απρόσμενη αποχώρηση της Στέρτζον άφησε ένα ερωτηματικό αναφορικά με τη μάχη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) για ανεξαρτησία, καθώς η κυβέρνηση στο Γουεστμίνστερ έχει παρεμποδίζει τις προσπάθειές του για δεύτερο δημόψηφισμα μετά από εκείνο του 2014 όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 55% προς 45% να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι επιλογές που θα κάνουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στο μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορώ να κάθομαι και να παρακολουθώ το έθνος μας να ανακόπτεται στην πορεία προς την αυτοδιάθεση», δήλωσε η 32χρονη Φορμπς σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να είναι τολμηρός, θαρραλέος και δραστήριος, με ένα νέο πρόσωπο και έτοιμο για νέες προκλήσεις. Κάποιον που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη ως μέλος του SNP και ο οποίος θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες της Σκωτίας για να ψηφίσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτός ο ηγέτης είμαι εγώ».

Το SNP έχει δηλώσει ότι θα επιλέξει νέο επικεφαλής μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου. Για την ώρα, η Νίκολα Στέρτζον θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου της.

Στη μάχη διαδοχής θα συμμετάσχουν, όπως έχουν ανακοινώσει, ο υπουργός Υγείας Χούμζα Γιούσαφ και η πρώην υπουργός Ας Ρίγκαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις