Τρίτη, 27 Φεβ.
13oC Αθήνα

Σκωτία: Χειροπέδες στον σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για 600.000 στερλίνες του SNP που έκαναν «φτερά»

Σκωτία: Χειροπέδες στον σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για 600.000 στερλίνες του SNP που έκαναν «φτερά»
Reuters

Στη Σκωτία συνελήφθη ο σύζυγος της Νίκολα Στέρτζον που πρόσφατα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας. Η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώνεται στο τι έγιναν πάνω από 600.000 στερλίνες που είχαν συγκεντρωθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017.

Σύμφωνα με το BBC και το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA, πρόκειται για τον Πίτερ Μάρελ, σύζυγο της Νίκολα Στέρτζον, της πρώην αρχηγού του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). Η Στέρτζον πρόσφατα παραιτήθηκε και από την πρωθυπουργία της Σκωτίας.

Ο 58χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τα οικονομικά του κόμματος, μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν ως τα μέσα Μαρτίου γενικός διευθυντής του SNP και είχε τότε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του εν μέσω πολεμικής για τον αριθμό των μελών του κόμματος και εσωτερικής εκστρατείας για την εκλογή νέου ηγέτη.

Η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώνεται στο τι έγιναν πάνω από 600.000 στερλίνες που είχαν συγκεντρωθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017 και οι οποίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε δαπάνες γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά απουσίαζαν από τους αρχειοθετημένους λογαριασμούς του κόμματος.

Το SNP δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι το θέμα αυτό αφορά το κόμμα.

Σκωτία: Το ξαφνικό αντίο της Νίκολα Στέρτζον

Η Νίκολα Στέρτζον, έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία της Σκωτίας και συνολικά 15 σε θέσεις ευθύνης στην τοπική κυβέρνηση, ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου την παραίτησή της προς έκπληξη όλων, λέγοντας ότι δεν είχε πολλή ενέργεια.

Η αποχώρηση της χαρισματικής ηγέτιδος, η οποία είχε ταχθεί με αποφασιστικότητα στη μάχη για ανεξαρτησία, αποδυνάμωσε το κόμμα, το οποίο βγήκε διαιρεμένο από την εσωτερική εκστρατεία που κατέληξε στην εκλογή του 37χρονου Χάμζα Γιούσαφ την περασμένη εβδομάδα.

Αυτός, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης ενός από τα έθνη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται συνεχιστής του έργου της Στέρτζον, με μια γραμμή προοδευτισμού στα κοινωνικά ζητήματα και αριστερή στα οικονομικά. Ωστόσο αυτός εξασφάλισε μόνον το 52% των ψήφων απέναντι στην πιο συντηρητική Κέιτ Φορμπς.

Η αλλαγή αυτή στην πρωθυπουργία της Σκωτίας έγινε την ώρα που ο αγώνας για ανεξαρτησία, που είχε κάποια στιγμή πάρει νέα ώθηση από το Brexit και την έλλειψη δημοτικότητας των διαδοχικών κυβερνήσεων Συντηρητικών στο Λονδίνο, δείχνει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την βούληση του Εδιμβούργου να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του Λονδίνου, έπειτα από αυτό που είχε καταλήξει στη νίκη του “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις