Κόσμος

“Σκοτωμός” ΗΠΑ – Ρωσία για την Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καταγγελίες αντάλλαξαν ΗΠΑ και Ρωσία στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία.

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει γίνει βιτρίνα για το Ιράν και τη Χεσμπολάχ» κατήγγειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι. «Το Ιράν και η Χεσμπολάχ έχουν καταστρώσει σχέδια, προτίθενται να παραμείνουν στη Συρία» υπογράμμισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Δεν θα καταφέρουμε να επικρατήσει ειρήνη εάν οι συγκρούσεις συνεχίζονται» συμπλήρωσε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων «χημικών» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Το καθεστώς του Άσαντ δεν επιθυμεί την επίτευξη της ειρήνης» και «η Ρωσία πρέπει να αλλάξει τρόπο δράσης για να το πείσει και να δράσει για την επίλυση αυτής της σύρραξης”.

“Οι Σύροι έχουν την ανάγκη στήριξης του ΟΗΕ”

Η συμπεριφορά ορισμένων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων εγείρει φόβους «για την εθνική κυριαρχία της Συρίας», ήταν η απάντηση του Βασίλι Νεμπένζια, του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση» που στηρίζουν «προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» επισήμανε, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Νίκι Χέιλι, που τον παρακολουθούσε με τα χέρια σταυρωμένα.

«Οι Σύροι έχουν ανάγκη από την πλήρη στήριξη» του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, σε αποφασιστικό τόνο.

Οι αποφάσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν την προετοιμασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «πρέπει να ληφθούν από τους Σύρους χωρίς εξωτερικές επιρροές» υπογράμμισε ο Νεμπένζια.

“Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία της Συρίας”

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρ ζήτησε να επιδεικνύεται σεβασμός «στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση της έντασης», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο αίτημα, πριν από μία εβδομάδα, για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα, ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, προειδοποίησε για το «ενδεχόμενο της εξάπλωσης της σύρραξης. Πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά» συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών στη Συρία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια