Κόσμος

Σλοβακία: «Ορθάνοιχτο» το παράθυρο για παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου.

Χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 — που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία — δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε.

Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μπρατισλάβα αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία μια «ειδική επιχείρηση» με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο και ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα
Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ έχασαν τη «μάχη» με την Daily Μail και πληρώνουν 13 εκ. δολάρια για δικαστικά έξοδα
Οι παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες της Βρετανίας, έχασαν στο δικαστήριο για υπόθεση παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής και καλούνται να καταβάλλουν το αστρονομικό ποσό
Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον
«Ο Ερντογάν είναι αντισημιτικός δικτάτορας, έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο», λέει ο Νετανιάχου μετά το τουρκικό ένταλμα σύλληψης
«Η αξιοθρήνητη προσπάθεια του Ερντογάν να εκφοβίσει τους ηγέτες και τους στρατιώτες του Ισραήλ, της μόνης αληθινής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δεν θα οδηγήσει πουθενά» απαντά το Τελ Αβίβ στην Άγκυρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 104