Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σλοβακία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου – Πρόταση μομφής «έριξε» την κυβέρνηση Χέγκερ

Σλοβακία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου – Πρόταση μομφής «έριξε» την κυβέρνηση Χέγκερ
Reuters

«Πράσινο φως» για πρόωρες εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου, «άναψε» η Βουλή της Σλοβακίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντβαρντ Χέγκερ κατέρρευσε έπειτα από πρόταση μομφής.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Έντβαρντ Χέγκερ στη Σλοβακία ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές την τελευταία ημέρα του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Χέγκερ κατέρρευσε τον Δεκέμβριο όταν ένα από τα κόμματα που τη στήριζαν αποχώρησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, εξαπολύοντας κατηγορίες για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Στις προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα συγκρουστούν τα φιλοδυτικά, φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα με τους δύο αριστερούς σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Το Smer αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη της Ουγγαρίας.

Μέχρι σήμερα η Σλοβακία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στήριζε θερμά την Ουκρανία, εφοδιάζοντάς την μεταξύ άλλων και με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Smer και το Hlas («Φωνή») ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Πέτερ Πελεγκρίνι, προηγούνται των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις