Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σοκαριστική καμπάνια για τον βιασμό – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες [vid]

Σοκαριστική καμπάνια για τον βιασμό – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες [vid]

Με ένα σοκαριστικό βίντεο που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες, η αστυνομία του Leicestershire ενθαρρύνει τα θύματα βιασμού να μιλήσουν στις αρχές.

Η μικρού μήκους ταινία για τον βιασμό “All No Lost” παρουσιάζει τις επιλογές της καταγγελίας ή της απόκρυψης. Υπογραμμίζει μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο τη σημασία της διατήρησης των αποδεικτικών στοιχείων. Οι υπεύθυνοι εμπνεύστηκαν την καμπάνια από τη δολοφονία της 15χρονης Kayleigh Haywood. Στο “All No Lost” παρακολουθούμε τη φανταστική ιστορία μιας γυναίκας που έχει πέσει θύμα βιασμού από τον σύζυγό της.

Αληθινές μαρτυρίες για τον βιασμό

Στο δεύτερο βίντεο για τον βιασμό που θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό θα καταγράφονται όλα όσα έγιναν πριν τον βιασμό. Στην καμπάνια για τον βιασμό θα προστεθούν και βίντεο με συνεντεύξεις θυμάτων βιασμού. Το πραγματικό θύμα έπεσε θύμα βιασμού από τον πρώην άντρα της, αλλά δεν τον κατήγγειλε μέχρι αρκετά αργότερα. “Βγήκαμε σε εστιατόριο και γέλασε μαζί μου στο τραπέζι. Μου είπε “είσαι η γυναίκα μου” ποιος θα σε πίστευε αν με κατήγγειλες;”.

Η αστυνομία πράγματι την πίστεψε αλλά δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να διωχθεί. Ενθαρρύνει τώρα άλλα θύματα βιασμού να μιλήσουν το συντομότερο δυνατό στις αρχές. “Μην αφήσετε κανέναν να σας πει “είσαι η σύζυγός μου” και δεν θα σε πιστέψουν. Πρέπει να βγείτε μπροστά”.

“Μην αφήσετε να σας ελέγχουν”

Άλλο θύμα βιάστηκε από τον σύντροφο της φίλης της που καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή. Της επιτέθηκε ο 43χρονος David Dayman στο σπίτι της στο Rutland τον Δεκέμβριο του 2015. Απείλησε να την πνίξει με το μαξιλάρι αν φώναζε. Αργότερα υποστήριξε πως η συνεύρεσή τους ήταν συναινετική. Ωστόσο το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο τον Φεβρουάριο.

“Πριν το αυτοκίνητό του βγει από το στενό του σπιτιού μου ήμουν στο τηλέφωνο και μιλούσα στην αστυνομία. Το πρώτο πράγμα που θέλεις είναι να κάνεις ένα μπάνιο και να ξεφορτωθείς ό,τι έχει να κάνει με τον άνθρωπο που σου επιτέθηκε. Ωστόσο κάνοντας κάτι τέτοιο τους αφήνεις τον έλεγχο. Ο βιαστής μου είχε τον έλεγχο για 3 λεπτά το πολύ. Αυτό είναι το μόνο που τον άφησα να έχει. Τώρα κάθεται σε ένα κελί στη φυλακή και μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου”.

Οι αξιωματικοί ελπίζουν να καθησυχάσουν τα θύματα βιασμού πως οι καταγγελίες τους θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα ευαισθησία της αστυνομίας και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει θύμα βιασμού που να μη θεωρεί τρομακτική την ιδέα να πάει στο δικαστήριο. Αλλά δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν σε κάθε στάδιο. Δεν υπήρξε στιγμή που να αισθάνθηκα ότι δεν με πιστεύουν. Η καταδίκη σημαίνει ότι ο David Dayman θα είναι γνωστός ως βιαστής για το υπόλοιπο της ζωής του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερη αμαύρωση από αυτό”.

Πηγή: Metro

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις