Κόσμος

SOS από τη WWF: Αργοσβήνουν οι θάλασσές μας λόγω κλιματικής αλλαγής!

Παγκόσμιο "SOS" εκπέμπει, με ανακοίνωσή της, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους ωκεανούς, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα αργοπεθαίνουν, με την κλιματική αλλαγή να είναι ένα από τα βασικά αίτια.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, πρόκειται για έναν ακόμη εκκωφαντικό κώδωνα κινδύνου εν μέσω της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP21) που αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Παρίσι.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF, τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως απειλούνται. Μεταξύ 1979 και 2010 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%, ενώ αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κοράλλια θα εκλείψουν εντελώς ως το 2050. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 25% των ψαριών ζει σε αυτά τα οικοσυστήματα, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
 
Όσον αφορά τη χώρα μας, η WWF, διαπιστώνει ότι πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας – οι γνωστές σε όλους μας φυκιάδες – και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες). Η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη τεκμηριώνει και επιστημονικά τη μοναδική σημασία της θαλάσσιας «Natura 2000» περιοχής της Γυάρου αλλά και την άμεση ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της.

«Η κλιματική αλλαγή συχνά μας φαίνεται κάτι μακρινό. Παρόλα αυτά, έχει ήδη απτές επιπτώσεις και στις δικές μας θάλασσες. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει στη Μεσόγειο εισβάλλοντα και επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες. Οι εικόνες των νεκρών κοραλλιών που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικές. Φανταστείτε ότι αυτά τα κοράλλια αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο υποβρύχιος πλούτος της Γυάρου, που μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε στο πλαίσιο του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, να έχει την ίδια τύχη», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
 
Με τη σειρά του, ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε: «Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας στις επιπτώσεις και να κάνουμε τις συνδέσεις. Οι εικόνες αυτές δείχνουν ότι τα αέρια θερμοκηπίου και η παραγωγή τους, που στην Ελλάδα οφείλεται κατά 35% στον λιγνίτη, βλάπτουν τη ζωή παντού. Από την υγεία όλων μας και τον τρόπο ζωής μας, μέχρι και τον βυθό των θαλασσών μας. Ας είναι αυτό το ξυπνητήρι που χρειάζονται οι πολίτες και οι πολιτικοί για να αναλάβουν δράση».
 
Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE που στόχο έχει τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της ‘Ανδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τρίζουν τα προπύργια των Ρεπουμπλικανών – Προβάδισμα Δημοκρατικών στις 7 πολιτείες κλειδιά που θα κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας
Οι Δημοκρατικοί προηγούνται σε Μίσιγκαν, Κάνσας, Μέιν, Οχάιο, Τέξας, Αλάσκα ενώ έχουν οριακό προβάδισμα στην Αϊόβα - Ανάλυση New York Times, ονόματα και ποσοστά
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετά τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρότζερ Μάρσαλ (Ρεπουμπλικανός – Κάνσας), υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ρεκόρ πρόωρης συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκλογές - Πάνω από 54 εκατ. έχουν ψηφίσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσει αποτελέσματα που δεν θα τον ικανοποιούν
Τραμπ
Τα δραματικά λεπτά πριν την πτώση του αεροσκάφους στη Φλόριντα με τους 9 νεκρούς - «Mayday, δεν έχουμε άλλο χρόνο»
Το σπαρακτικό ηχητικό πιλότου με τον εργαζόμενο στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας - «Κατεβαίνουμε με 20.000 πόδια το λεπτό» ακούγεται να ουρλιάζει πριν την συντριβή
Aki Kuusisto
9