Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Σουδάν: Ο «χάρτης» της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων – Την Τρίτη (25/04) στη χώρα μας

Σουδάν: Ο «χάρτης» της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων – Την Τρίτη (25/04) στη χώρα μας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον επαναπατρισμό των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, καθώς αναμένονται στη χώρα μας το πρωί της Τρίτης (25.04.2023) στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. 

Σύμφωνα με το STAR, το C-27 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας περίπου στις 8 – 9 το πρωί της Τρίτης. Το αεροσκάφος μεταφέρει κυρίως κομάντος και ιατρικό προσωπικό, ωστόσο δεν εχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων του Σουδάν που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς κάποιοι ίσως παραμείνουν στο Τζιμπουτί ή στην Αίγυπτο.

Το C-27 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν το απόγευμα της Δευτέρας (24.04.2023) και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί στις 21.30 (ώρα Ελλάδας). Από εκεί, θα χρειαστεί περίπου 4,5 ώρες για να επιστρέψει στην Αίγυπτο και μετά τον ανεφοδιασμό θα απογειωθεί με προορισμό την Ελλάδα. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 3 με 4 ώρες. 
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που είναι εντεταλμένος να ενημερώνει απευθείας τον Πρωθυπουργό σε κάθε κρίσιμη φάση της όλης επιχείρησης.

Το δεύτερο ελληνικό αεροσκάφος, ένα C-130, παραμένει στην Αίγυπτο, αναμένοντας οδηγίες, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφέρει κι άλλους Έλληνες, εφόσον συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί όσων παραμένουν στο Σουδάν.

Για το ζήτημα της επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις