Κόσμος

Σουηδία: Δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο εκτός της AstraZeneca θα κάνουν οι κάτω των 65 ετών

Οι κάτω των 65 ετών στη Σουηδία που έχουν ήδη κάνει μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, θα λάβουν διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση τους.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από αναφορές για σπάνιους, όμως σοβαρούς θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κατόπιν, επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως μονάχα για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca, συστήνεται να λάβουν μια δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, όπως εκείνο της Pfizer ή της Moderna», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος είπε ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν ξεκάθαρα των κινδύνων για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η Σουηδία βρίσκεται εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας της. Η χώρα κατέγραψε 16.692 νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ένας μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με τα 19.105 κρούσματα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου την περασμένη εβδομάδα.

Την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η Αρχή Υγείας δίνει τα εύσημα στο πρόγραμμα εμβολιασμών για τον σχετικά μικρό αριθμό θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 265.000 άνθρωποι έκαναν μία δόση εμβολίου από την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει πως το 23,1% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει αυτή τη στιγμή λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 37 νέους θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται σε 13.825 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσίδα ορειβάτισσα αποκλεισμένη εδώ και 14 μέρες σε βουνό του Κιργιστάν - Δραματική έκκληση του γιου της: «Είναι ζωντανή»
Οι Αρχές σταμάτησαν τις έρευνες διάσωσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, όμως ο γιος της δηλώνει πεπεισμένος ότι η μητέρα του ζει - 4 χρόνια πριν έμεινε δίπλα στον σύζυγό της στη χιονοθύελλα, αλλά δεν κατάφερε να τον σώσει
Πλάνα από drone που τραβήχτηκαν επτά ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Ναταλία Ναγκοβίτσινα δείχνουν κίνηση από τον υπνόσακο
Φρίντριχ Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος – «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής»
Στη Γενική Συνέλευση τον Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει τον επόμενο μήνα οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος
Ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz και ο Καναδός πρωθυπουργός Mark Carney / Annegret Hilse/Pool Photo via AP 1
Ο Νετανιάχου συγκαλεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων – Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Γάζα
Δεν διευκρινίστηκε το αν θα τεθεί το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της σταδιακής απελευθέρωση των ομήρων, την οποία η Χαμάς αποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Κατζ: «Τα ισραηλινά στρατεύματα στη Συρία παραμένουν σε ετοιμότητα» – Ένας νεκρός από επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν
Περίπου 60 στρατιώτες του Ισραήλ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο, που κατήγγειλε την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και καταδίκασε αυτήν την «επικίνδυνη κλιμάκωση»
Συρία