Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βερολίνο: Αυτός είναι ο ύποπτος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Spiegel: Βρέθηκε ταυτότητα στη νταλίκα! Ανήκει σε Τυνήσιο!

Βερολίνο: Αυτός είναι ο ύποπτος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Spiegel: Βρέθηκε ταυτότητα στη νταλίκα! Ανήκει σε Τυνήσιο!

– Φωτογραφία του ύποπτου δράστη δημοσιεύει η εφημερίδα Bild
– Μια ταυτότητα που ανήκει σε Τυνήσιο βρέθηκε κάτω από την θέση του οδηγού
– Ενταλμα σύλληψης του άνδρα έχει ζητήσει η γερμανική αστυνομία
– Ο άνδρας αυτός είναι 24 ετών και ονομάζεται Anis A.
– Welt: Οι αρχές θεωρούν ότι είναι μέλος πυρήνα σαλαφιστών στο Βερολίνο

Μια ταυτότητα που βρέθηκε στο μοιραίο φορτηγό με το οποίο εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στην Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο κάτω από την θέση του οδηγού φαίνεται να ανήκει σε έναν άνδρα από την Τυνησία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Οι άνδρες της αστυνομίας βρήκαν το έγγραφο αυτό το οποίο ανήκει σε έναν Τυνήσιο με το όνομα Anis A. ο οποίος έχει γεννηθεί το 1992 στην Ταταουίν.

Ο ύποπτος είναι επίσης γνωστός με δυο ψευδώνυμα. Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει να ασκηθεί δίωξη εναντίον αυτού του άνδρα και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 14.00 ώρα Ελλάδος. Πριν από την αστυνομία όμως, η εφημερίδα Bild δημοσίευσε μια φωτογραφία, η οποία όπως αναφέρει ανήκει στον ύποπτο δράστη.

Λίγη ώρα μετά, η εφημερίδα Welt έφερε στο φως κι άλλες φωτογραφίες του υπόπτου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι ο ύποπτος ως δράστης είναι μέλος πυρήνα σαλαφιστών στο Βερολίνο.

Πηγή φωτογραφίας Welt

Στο μεταξύ, δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας rbb μετέδωσε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης (21.12.2016) η αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο. Αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Μετά το φιάσκο με τη σύλληψη του 23χρονου Πακιστανού, πάντως, όλοι είναι επιφυλακτικοί. Η αστυνομία εξετάζει περίπου 200 μαρτυρίες πολιτών που βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Όμως κι αυτές, επιφυλακτικά αντιμετωπίζονται. Μια τέτοια άλλωστε οδήγησε στη σύλληψη του 23χρονου το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα μετά το μακελειό, δυο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της επίθεσης.

Ο 23χρονος Πακιστανός, που είχε κάνει αίτημα ασύλου στη Γερμανία, αφέθηκε ελεύθερος. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον άνδρα, που σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ ονομάζεται Naved B., με την επίθεση. Ήταν μια σύλληψη που έγινε λίγη ώρα μετά το μακελειό και αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο.

Όχι μόνο γιατί στα χέρια της αστυνομίας βρισκόταν ο λάθος άνθρωπος και όσο αυτός ανακρίνονταν, ο πραγματικός δράστης ήταν ελεύθερος αλλά και γιατί η σύλληψη ενός αιτούντα άσυλο χρησιμοποιήθηκε από τους ακραίους και τους ξενοφοβικούς ως «όπλο» κατά των μεταναστών και κατά της Μέρκελ (το twitter γέμισε φωτογραφίες της με ματωμένα χέρια και ακροδεξιοί πολιτικοί στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν δίστασαν να δηλώνουν ότι το αίμα των 12 νεκρών είναι αίμα στα δικά της χέρια λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων…). Ήταν η ευκαιρία που έψαχναν οι ακραίοι και η γερμανική αστυνομία τους την προσέφερε «απλόχερα».

Είναι απορίας άξιο πως την «πάτησαν» οι Γερμανοί. Ένας λόγος είναι η “ανάγκη” τους να συλλάβουν αμέσως τον δράστη. Έτσι, όταν έφτασαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης και άρχισαν να παίρνουν καταθέσεις από επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, ένας από αυτούς τους είπε πως είχε δει τον 23χρονο να βγαίνει από την καμπίνα του φορτηγού και να τρέχει. Ο μάρτυρας, είπε, ακολούθησε τον άνδρα ενώ ήταν σε συνεχή επαφή με την αστυνομία.

Αργότερα όμως έγινε γνωστό πως ο μάρτυρας που ακολούθησε τον άνδρα που βγήκε από το φορτηγό, από ένα σημείο και μετά τον “έχασε”. Αλλά η αστυνομία συνέλαβε τον 23χρονο με βάση τη στοιχειώδη περιγραφή του μάρτυρα.

Από τις έρευνες δεν εντοπίστηκε κανένα video που θα τον δείχνει μέσα στη νταλίκα. Δεν βρέθηκαν πάνω του ούτε ίχνη πυρίτιδας (σ.σ. ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τον Πολωνό οδηγό της νταλίκας για να πάρει τον έλεγχο του οχήματος), ούτε ίχνη αίματος και το αίμα που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού δεν ήταν το δικό του αίμα προέκυψε από τις αναλύσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Που πλέον, δεν τον θεωρεί ύποπτο και τον άφησε ελεύθερο.

Ο 23χρονος παραδέχτηκε ότι ήταν στην αγορά. Και είπε ότι μετά την επίθεση φοβήθηκε και έφυγε τρέχοντας. Φίλος του πρόσφυγα επιβεβαίωσε ότι βρίσκονταν εκεί κοντά μαζί κατά τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. Ούτε και από τις έρευνες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και διέμενε ο συλληφθείς Πακιστανός προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο γιατί η πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω που βρίσκονταν στη χριστουγεννιάτικη αγορά πέρασε απαρατήρητη από την αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης έκανε αναγνωριστική διαδρομή στην περιοχή για να επιλέξει το σημείο απ’ όπου ήθελε να ξεκινήσει την “τρελή” πορεία του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε