Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σπουδαία ανακάλυψη! Ο παπαγάλος αποκάλυψε ότι υπήρχε από τον 13ο αιώνα εμπορική οδός μεταξύ Αυστραλίας και Ευρώπης

Σπουδαία ανακάλυψη! Ο παπαγάλος αποκάλυψε ότι υπήρχε από τον 13ο αιώνα εμπορική οδός μεταξύ Αυστραλίας και Ευρώπης

Εικόνες ενός αυστραλιανού παπαγάλου cockatoo σε ένα ιταλικό χειρόγραφο του 13ου αιώνα αφήνει να εννοηθεί ότι αιώνες νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα, υπήρχε μια εκτεταμένη εμπορική οδός βόρειας Αυστραλίας – Ευρώπης.

«Το γεγονός ότι ο παπαγάλος αυτός που ζει μόνο στην Αυστραλία έφθασε στην Σικελία στη διάρκεια του 13ου αιώνα δείχνει ότι οι έμποροι της βόρειας Αυστραλίας αποτελούσαν μέρος ενός ανθηρού δικτύου που έφθανε έως τη Μέση Ανατολή και ακόμα πιο πέρα» δήλωσε η Χήδερ Ντάλτον η οποία δημοσίευσε και την σχετική μελέτη.

Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η Ντάλτον ανέλυσε τέσσερις εικόνες ενός λευκού παπαγάλου cockatoo που βρέθηκε σε ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη του Βατικανού με τον τίτλο: «Η Τέχνη του κυνηγιού με πτηνά» του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν, έναν από τους πιο πεφωτισμένους αυτοκράτορες του Μεσαίωνα ο οποίος λάτρευε τα πουλιά, κυρίως τα γεράκια.

Το βιβλίο πιστεύεται ότι έχει γραφτεί στη δεκαετία του 1240 και ο παπαγάλος αναφέρεται στο κείμενο ως δώρο του 4ου σουλτάνου της Δυναστείας ων Αγιουβιδών της Αιγύπτου στον Φρειδερίκο Β’, ο οποίος στο βιβλίο τον αναφέρει ως Σουλτάνο της Βαβυλώνας. Πρόσφατα ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο στη Ρώμη μελέτησαν το χειρόγραφο και συνειδητοποίησαν την σημασία αυτών που είχαν βρει.

Σε συνεργασία με την Ντάλτον οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πουλί προέρχεται από το βόρειο άκρο της Αυστραλίας, την Παπούα-Νέα Γουινέα ή την Ινδονησία. Η Ντάλτον πιστεύει οτι το πουλί έφθασε στην Σικελία τον 13ο αιώνα ταξιδεύοντας μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως αρκετά χρόνια. Εικάζει επίσης οτι έφθασε στην Ιάβα και μετά στην Κίνα κάνοντας τη διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού προς το Κάιρο.

Είναι γνωστό, λέει η Ντάλτον, οτι σε γραπτά κείμενα της εποχής της Δυναστείας των Χαν, τον 7ο αιώνα, στους αυτοκρατορικούς κήπους υπήρχαν λευκοί παπαγάλοι οι οποίοι είχαν έρθει από το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Ινδονησίας.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γινόταν εμπόριο με τους παπαγάλους cockatoos. Πρέπει να καταλάβουμε πως έβλεπαν τότε οι Ευρωπαίοι την Αυστραλία. Συγκεκριμένα τους Βρετανούς ιστορικούς που την περιγράφουν ως μία νεκρή ήπειρο που περιμένει τους Ευρωπαίους να κάνουν την εμφάνισή τους. Φυσικά όλο αυτό είναι πολύ μακρυά από την αλήθεια» λέει η Ντάλτον.

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=NCFjU1i8Fi4

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις