Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας – Ερντογάν: Εγώ διέταξα την σύλληψη των υπαλλήλων των ΗΠΑ

Ερντογάν

Όσο πάει και “χοντραίνει” η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε να βάλει κι άλλο “λάδι στην φωτιά” λέγοντας πως ήταν δική του διαταγή το να συλληφθούν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, ως απάντηση στις ΗΠΑ που σταμάτησαν να εκδίδουν βίζα σε τούρκους πολίτες.

“Ήταν δική μου απόφαση να συλληφθούν ως Γκιουλενιστές,” είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί λίγο πολύ ότι πρόκειται για αντίποινα.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά κλιμακώνεται.

Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δυο συλλήψεις υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι είναι Γκιουλενιστές.

Ο πρώτος, ο Metin Topuz συνελήφθη και προφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Για τον δεύτερο εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης το μεσημέρι της Δευτέρας (09/10/2017) αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει συλληφθεί.

Ο πρώτος συλληφθείς ο Metin Topuz

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η γυναίκα και ο γιος του δεύτερου συλληφθέντα ανακρίνονται από την αστυνομία.

Ο δεύτερος για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατηγορείται ότι ήταν σε επαφή με πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη που είχαν αναμειχθεί στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο παιχνίδι οι S-400 από τον Ερντογάν

Και ξαφνικά, και διόλου τυχαία, μπήκε στο παιχνίδι το θέμα της αγοράς των S-400 από την Ρωσία. Και μπήκε με τον πιο επίσημο τρόπο. Από τα χείλη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων», είπε.

Και έριξε την δεύτερη βόμβα:

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (…) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα».

«Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Αν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».

Πριν από περίπου ένα μήνα ο Ερντογλαν δήλωνε ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή!

Την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Ο Κόζιν, ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι ‘το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις