Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Στα μαχαίρια Νορβηγία – Μόσχα για την παράταση κράτησης Ρώσου κατασκόπου

Στα μαχαίρια Νορβηγία – Μόσχα για την παράταση κράτησης Ρώσου κατασκόπου

Η δικαιοσύνη στη Νορβηγία αποφάσισε να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την προσωρινή κράτηση ενός Ρώσου που κατηγορείται για κατασκοπεία, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

Ο άνδρας, που αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως Μιχαήλ Μποκάρεφ και εργάζεται στο ρωσικό κοινοβούλιο, συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο του Όσλο αφού συμμετείχε σε ένα σεμινάριο πληροφορικής που διοργανώθηκε στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες που θεώρησαν ύποπτη τη συμπεριφορά του απευθύνθηκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας, η οποία υποπτεύεται ότι συγκέντρωσε πληροφορίες και δεδομένα μέσω του ασύρματου δικτύου του κοινοβουλίου.

«Παράλογες» οι κατηγορίες για τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «ψευδείς» και «παράλογες». Στις 24 Σεπτεμβρίου κάλεσε τον Νορβηγό πρεσβευτή στη Μόσχα για να του διαμαρτυρηθεί.

«Συμμετείχα και ηχογράφησα ομιλίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μποκάρεφ, όπως μετέδωσε σήμερα το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB. «Συμπεριφέρθηκα ακριβώς όπως έχω συμπεριφερθεί και σε προηγούμενα σεμινάρια», πρόσθεσε.

Η υπόθεση αυτή σημειώνεται την ώρα που ένας Νορβηγός, ο Φρόντε Μπεργκ, συνελήφθη τον Απρίλιο στη Ρωσία με την υποψία της κατασκοπείας.

Ο Μπεργκ έχει παραδεχθεί ότι βοήθησε τις νορβηγικές υπηρεσίες μεταφέροντας επανειλημμένα έγγραφα, χωρίς ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, να γνωρίζει τι αφορούσαν αυτά. Τη Δευτέρα ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του κατά δύο μήνες εν αναμονή της δίκης του.

Στη Νορβηγία κάποιοι αναλυτές θεωρούν τη σύλληψη του Μποκάρεφ ως πιθανό μέσο για την ανταλλαγή του με τον Μπεργκ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε σήμερα: «Όλα υποδεικνύουν ότι η σύλληψη του Μποκάρεφ και οι κατηγορίες περί κατασκοπίας κατασκευάστηκαν σαν μια απόπειρα εκβιασμού για να σωθεί ο Νορβηγός Μπεργκ που έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις