Κόσμος

Στάρμερ: Δεν παραιτείται λόγω της εμπλοκής στο σκάνδαλο Επστάιν του πρώην Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο Πίτερ Μάντελσον είχε στενές σχέσεις και είχε συνεργαστεία με ρωσική αμυντική εταιρεία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, απέρριψε και πάλι σήμερα (22.04.2206) το ενδεχόμενο να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης Πίτερ Μάντελσον και την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν, που αμαυρώνει τη θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τίποτα δεν θα με αποσπάσει από την αποστολή μου στην υπηρεσία ης χώρας μας» είπε ο Κιρ Στάρμερ πολιτικός κατά την εβδομαδιαία συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ είναι δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα που αναγκάζεται να μιλήσει για την εμλοκή του Πίτερ Μάντελσον στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν.

Εδώ και πολλούς μήνες έχει υποστεί πλήγμα λόγω της απόφασής του να διορίσει πρέσβη στις ΗΠΑ τον Πίτερ Μάντελσον, ένα αμφιλεγόμενο στέλεχος του Εργατικού κόμματος, που όμως ασκούσε μεγάλη επιρροή και ήταν φίλος του Αμερικανού παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Ο Μάντελσον απολύθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2025 και ο Στάρμερ τον κατηγόρησε ότι «ψευδόταν κατ’ επανάληψη» σε ό,τι αφορούσε τις σχέσεις του με τον Επστάιν, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2019, εν αναμονή της δίκης του.

Η υπόθεση πήρε νέες διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε διαπίστευση ασφαλείας στον Μάντελσον για να αναλάβει τη θέση του πρέσβη, τον Ιανουάριο του 2025, παρά την αντίθετη γνωμάτευση της επιτροπής που ήταν αρμόδια να ερευνήσει το ιστορικό του.

Ο Όλι Ρόμπινς, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Φόρεϊν Όφις, που απολύθηκε από τον Στάρμερ μετά τις αποκαλύψεις αυτές, μίλησε χθες (21.04.2026) ενώπιον του κοινοβουλίου για τη «συνεχή πίεση» που δεχόταν από την Ντάουνινγκ Στριτ την εποχή του διορισμού του Μάντελσον. Ο πρωθυπουργός «είχε ανακοινώσει ότι ο Μάντελσον ήταν ο υποψήφιός του», υπενθύμισε.

Ο Στάρμερ υποστήριξε ωστόσο σήμερα (22.04.2026) ότι η μαρτυρία του Όλι Ρόμπινς «έβαλε τέλος σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του», δηλαδή ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο όταν ισχυρίστηκε ότι είχαν τηρηθεί «όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες» κατά την εξέταση του φακέλου του Πίτερ Μάντελσον.

Οι λόγοι για τους οποίους εκδόθηκε αρνητική γνωμάτευση για τον διορισμό του Μάντελσον δεν αποκαλύφθηκαν. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ως πιθανή αιτία τους δεσμούς του με την Κίνα, μέσω της εταιρείας συμβούλων που είχε ιδρύσει.

Η ηγέτιδα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Κέμι Μπάντενοκ, έκανε λόγο για δεσμούς του Μάντελσον με τη Ρωσία. Μια έκθεση ανέφερε ότι ο Μάντελσον «παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της αμυντικής βιομηχανίας Systema, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, μετά την πρώτη εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν το 2014», είπε η Μπάντενοκ, διερωτώμενη «γιατί ο πρωθυπουργός θέλησε να διορίσει πρέσβη στην Ουάσινγκτον έναν άνθρωπο που έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ
«Βράζει» η Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια σε Παρίσι, Νάντη και Λυών – Φωτιά σε σχολείο στο Τουρνεφέιγ
Από 500.000 έως 800.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έχουν βγει στους δρόμους σε 260 πόλεις στη Γαλλία - Επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κανόνια νερού και πυροτεχνήματα
Λυών
Τεστάρουν τις αντοχές της Ευρώπης με τις απειλές για βόμβες σπέρνοντας πανικό στις αερομεταφορές – Δεκάδες καθηλώσεις αεροπλάνων και σήμερα
25 πτήσεις καθηλώθηκαν και σήμερα και οι ειδικοί βλέπουν πλέον ένα μοτίβο ένα συντονισμένο σχέδιο - «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό», λένε οι ειδικοί
αεροπλάνο
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
17