Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σταθεροποιείται η τουρκική λίρα – Κλειδί η επαναφορά των ρέπος

Σταθεροποιείται η τουρκική λίρα – Κλειδί η επαναφορά των ρέπος

Καταλυτική, έστω και προσωρινά, αποδεικνύεται σήμερα η χθεσινή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να επαναφέρει τις συμφωνίες ρέπος.

Επανήλθε σήμερα ύστερα από καιρό η ηρεμία γύρω από το τουρκικό εθνικό νόμισμα. Η λίρα κατόρθωσε να διατηρήσει τα χθεσινά κέρδη (+2,7%), μετά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Προχώρησε για μία εβδομάδα στην επαναφορά των συμφωνιών ρέπος ως βασικού μέσου χρηματοδότησης των τραπεζών. Η κίνηση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος καλωσόρισαν την απλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά από χρόνια που χρησιμοποιούνταν διάφορα επιτόκια.

Αναλυτής της UBP δήλωσε ότι το μέτρο αυτό, που θα εφαρμοσθεί από την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, ήταν απρόσμενα θετικό. «Το επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας είναι τώρα 19,5%, που σημαίνει ότι αν υπάρξει και άλλη περίοδος εκροών κεφαλαίων και αδυναμίας, αυτό είναι το επίπεδο που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια της αγοράς».

Οι τιμές των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια έκαναν επίσης ράλι σε όλες τις διάρκειες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν τα πιο μακροπρόθεσμα. Η τιμή του ομολόγου, με διάρκεια έως το 2045, αυξήθηκε πάνω από 2 σεντς στα 93,5 σεντς στο δολάριο, που είναι υψηλό επίπεδο 18 ημερών. Η μέση διαφορά των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στις 384 μονάδες βάσης (3,84 ποσοστιαίες μονάδες), χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δείκτη της JPMorgan.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις