Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ σταματούν να έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Απογοητευμένος με τον Πούτιν, ο Τραμπ - Τα καμπανάκια που είχε κρούσει η Ουάσινγκτον σε Κίεβο και Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου

Απόφαση «βόμβα» ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (02.05.2025) από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον επικεφαλής διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

H εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν ρόλο στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και φαίνεται πως θα ξεκινήσουν να βάζουν τα όριά τους όσον αφορά τα «ταξίδια τους σε όλον τον κόσμο για τις διαπραγματεύσεις». Σε άλλο σημείο τόνισε πως η βοήθεια στις συνομιλίες θα συνεχιστεί κανονικά.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως άφησε έκπληκτες τις εμπλεκόμενες χώρες καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βας, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πως δεν θα τελειώσει σύντομα και πως τώρα είναι στο «χέρι» της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να καταλήξουν στην πολυπόθητη συμφωνία

«Οι ΗΠΑ αλλάζουν τη μεθοδολογία με την οποία συμβάλλουν στις συνομιλίες και δεν θα ταξιδεύουν πλέον σε όλο τον κόσμο με την παραμικρή αφορμή για συναντήσεις. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν θα ταξιδεύουμε πλέον σε όλο τον κόσμο ως μεσολαβητές σε συναντήσεις», δήλωσε η Μπρους στους δημοσιογράφους.

«Τώρα είναι στο χέρι των δύο πλευρών, έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι στο χέρι τους», συνέχισε.

«Είναι σαφές ότι δεν θα άρουμε καμία από τις υφιστάμενες κυρώσεις. Ο Πρόεδρος επιθυμεί κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε ως έθνος να γίνεται με διπλωματικό τρόπο, αυτό είναι σαφές, λόγω της δέσμευσής του. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα μέρη του κόσμου, ολόκληρος ο πλανήτης, που χρειάζεται προσοχή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με τον Πούτιν. Οι ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της νύχτας υπέδειξαν επίσης ότι ο Πούτιν βρίσκεται πλέον σε αποδυναμωμένη θέση και έχει μετατοπίσει τους πολεμικούς του στόχους για να εδραιώσει τα κέρδη του», ανακοινώθηκε επίσης.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή ίσως είναι ένα μέσο πίεσης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για τα ορυκτά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται επίσης να υπέγραψε τον πρώτο γύρο παραδόσεων όπλων της κυβέρνησής του στο Κίεβο, αναφέρει η Telegraph.

Λίγο νωρίτερα, ο Μάρκο Ρούμπιο o οποίος έγινε προσωρινά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προειδοποιούσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αληθινή πρόοδος στις συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

«Σε διαφορετική περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεξετάσει πόσο χρόνο θα αφιερώνει», είχε πει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα