Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στέλνουν φυλακή την πρώην αντιπρόεδρο στη Γουατεμάλα

Στέλνουν φυλακή την πρώην αντιπρόεδρο στη Γουατεμάλα

Η πρώην αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι καταδικάστηκε την Τρίτη να εκτίσει ποινή κάθειρξης 15 ετών και έξι μηνών αφού κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά ταμεία.

Η Ροξάνα Βαλδέτι ήταν αντιπρόεδρος του Ότο Πέρες Μολίνα, του πρώην προέδρου της Γουατεμάλας ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στη φυλακή εξαιτίας ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

Οι δυο τους κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει συνεργώντας με άλλους αξιωματούχους εγκληματικό δίκτυο στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια.

Η Ροξάνα Βαλδέτι, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος στην ιστορία της Γουατεμάλας, αντιμετωπίζει άλλες τρεις δίκες.

Εκατομμύρια τα διαφυγόντα κέρδη στη Γουατεμάλα

Το δίκτυο προσέφερε σε επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αποφεύγουν την καταβολή δασμών για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων έναντι δωροδοκιών, με συνέπεια τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους να ανέλθουν σε εκατομμύρια δολάρια.

Την υπόθεση αποκάλυψε έρευνα που διενήργησαν εισαγγελείς και η Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) που υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιβάν Βελάσκες έχει ανακηρυχθεί persona non grata, ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα, από τον νυν πρόεδρο της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, ο οποίος ακύρωσε την εντολή της CICIG νωρίτερα φέτος και δεν δίστασε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο να τη χαρακτηρίσει «απειλή για την ειρήνη» στη χώρα του.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει δύο φορές να αρθεί η ασυλία του σημερινού προέδρου, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του. Ο Μοράλες, άλλοτε ηθοποιός που κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά, ξεπέρασε τον κίνδυνο να του ασκηθεί ποινική δίωξη για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του χάρη σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Την υπόθεση έφερε στο φως έρευνα της CICIG.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις