Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στη δίνη του κορονοϊού Μεξικό και Αργεντινή – Η Χιλή εμβολιάζει τους κάτω των 30

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Mεγάλο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία στην Λατινική Αμερική. Μεξικό, Αργεντινή και Χιλή συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά νέα κρούσματα κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 265 ασθενείς με COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.483 κρούσματα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων επίσημα έχει φθάσει ως εδώ τους 221.960 νεκρούς επί συνόλου 2.399.790 μολύνσεων.

Όμως η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.

Click4more: Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 450.000 νεκρών η Βραζιλία

Σχεδόν 3,6 εκατ. τα κρούσματα στην Αργεντινή

Η Αργεντινή, η οποία πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας που ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει lockdown ως την 30ή Μαΐου, ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των 75.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 576 ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 75.056 νεκρούς μέχρι εδώ. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 24.601 κρούσματα, με το σύνολο των πολιτών της χώρας που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 3.586.736.

Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης, ως χθες είχαν χορηγηθεί 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων στη χώρα.

κορονοϊός

Χιλή: Άρχισε ο εμβολιασμός των πολιτών κάτω των 30

Στην Χιλή το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.188 κρούσματα κορονοϊού και 37 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 28.585 νεκρούς επί συνόλου 1.339.421 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονταν χθες σε 39.243.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο ως προς την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τα κρούσματα αυξάνονται σε κάποιες περιοχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Την Τρίτη οι αρχές άρχισαν να εμβολιάζουν για την COVID-19 ανθρώπους κάτω των 30, επιδιώκοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας έχει ήδη ανοσοποιηθεί πάνω από το 50% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας. Το υπουργείο Υγείας έχει σκοπό να έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 15,2 εκατ. πολίτες της Χιλής, με άλλα λόγια το 80% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

Σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου σταδίου της εκστρατείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Χάιμε Βελόλιο, υπενθύμισε πως ήδη πάνω από 9 εκατ. πολίτες έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,5 εκατ. και τις δύο, τονίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώσουμε», πάντως «έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία για να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας».

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχία για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και τέθηκαν σε εφαρμογή χθες Τετάρτη, προειδοποιώντας πως δεν είναι «η στιγμή» γι’ αυτό, εκτιμώντας πως υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις