Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Στη δίνη του κορονοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινό

Στη δίνη του κορονοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινό
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική. Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινός συνεχίζουν να καταγραφούν χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 618 ασθενείς με COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 27.804 κρούσματα κορονοϊού. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 514.092 νεκρούς επί συνόλου 18,4 εκατ. και πλέον μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας –πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ– και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Πάνω από 1.600 κρούσματα στο Μεξικό

Το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, άλλοι 44 ασθενείς με COVID-19 κι επιβεβαιώθηκαν 1.661 κρούσματα κορονοϊού. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει επίσημα τους 232.608 νεκρούς επί συνόλου 2.507.453 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Ωστόσο, η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος στον κόσμο, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Ισημερινός: 1.407 κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Στον Ισημερινό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.407 κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο τόνισε πως δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος ασθενούς με COVID-19. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων βρίσκεται στους 15.874 νεκρούς επί συνόλου 455.743 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο.

Όμως άλλοι 5.649 θάνατοι θεωρείται πως οφείλονταν στην COVID-19 χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστικούς, κάτι που σημαίνει ότι τα θύματα είναι πιο κοντά στα 21.600. Ειδικοί έχουν επισημάνει πως θεωρούν κι αυτόν τον τελευταίο αριθμό υποτιμημένο.

Η επαρχία Πιτσίντσα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα (1.133) από κάθε άλλη στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο, με τα 1.084 στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν αντιμέτωπα με κορεσμό, κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ως εδώ στον Ισημερινό των 17 και πλέον εκατ. κατοίκων έχουν χορηγηθεί 3,99 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης, κυρίως σε ανθρώπους που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που πάντως φθάνουν μέχρι την 26η Ιουνίου. Έχει ανοσοποιηθεί πλήρως το 7,4% του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις