Κόσμος

Στη φυλακή για διαφθορά πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ! Ζήτησε συγνώμη από το λαό!

Την πόρτα των φυλακών πέρασε την Πέμπτη (25.10.2018) πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πρωταγωνιστής σε οικονομικά σκάνδαλα!

Ο λόγος για τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, άλλοτε υπουργό της Ισπανίας, Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος ζήτησε “συγγνώμη από τον ισπανικό λαό”, διαβαίνοντας την πύλη των φυλακών.

“Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν”, δήλωσε ο Ράτο, 69 ετών, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν κοντά στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

“Παρουσιάστηκε λίγο μετά τις 13.00 (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας)”, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών του Σότο ντελ Ρεάλ, κοντά στη Μαδρίτη.

Ispanos ex general director International Monetary Foundation
Reuters: Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Rodrigo Rato

ΔΝΤ – Υπουργός – Τραπεζίτης

Πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, ο Ράτο ήταν υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004 πριν γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

Ωστόσο, είναι με την ιδιότητα του πρώην τραπεζίτη που μπαίνει φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών για την υπεξαίρεση κεφαλαίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της τράπεζας Bankia.

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου διότι διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα “μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών” με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία πέρασε μία περίοδο οδυνηρής λιτότητας.

Το όνομα του Ράτο – που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012 – συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε “τοξικά” τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια και ο Ράτο θα δικαστεί από τις 26 Νοεμβρίου για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορούμενους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
6
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό