Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Βενεζουέλα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για «την ελευθερία του πνεύματος» στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από πολλές κοινοβουλευτικές πηγές πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται στη Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και σε πολιτικούς κρατουμένους.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Η τελετή απονομής για το βραβείο Ζαχάρωφ,  θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, κατά την ολομέλεια του ΕΚ, στις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Γιατί στην «Δημοκρατική Αντιπολίτευση» της Βενεζουέλας

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις υποψηφιότητες: «Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, υπάρχει αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική αστάθεια.

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, έχει  προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Φιλελεύθερων. “Οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα καθώς και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας”, είχαν προταθεί για το Βραβείο και το 2015».

Τι είναι το βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης θεσπίστηκε το 1988, στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.

Όπως αναφέρει στη σελίδα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Ποιοι ήταν οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ

Εκτός από τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ ήταν επίσης η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aura Lolita Chavez Ixcaquic και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Dawit Isaak.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις