Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Στην «γραμμή Τραμπ» ο Πούτιν: «Προϊόν νοθείας» το αποτέλεσμα των προηγούμενων αμερικανικών εκλογών

Θεωρίες συνωμοσίας, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, «επιστράτευσε» ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων αμερικανικών εκλογών.

Ο Πούτιν, υποψήφιος για ακόμη μια εξαετή θητεία σε εκλογές που οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν μια παρωδία της δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε νοθεία στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές.

Χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Πούτιν είπε πως «στις ΗΠΑ, στις προηγούμενες εκλογές έγινε νοθεία μέσω επιστολικής ψήφου… αγόρασαν ψηφοδέλτια για 10 δολάρια, τα συμπλήρωσαν και τα πέταξαν μέσα σε γραμματοκιβώτια, χωρίς καμία εποπτεία από παρατηρητές, και αυτό ήταν».

Κι αυτό τη στιγμή που αντίπαλοι του Πούτιν τονίζουν ότι οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία δεν είναι μια πραγματική εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο πρόεδρος κατέχει ανεξέλεγκτη εξουσία χωρίς κανείς να μπορεί να τον αμφισβητεί, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινή κάθειρξης άνω των 30 ετών, με βάση κατηγορίες που – κατά τον Ναβάλνι – είναι κατασκευασμένες.

Επικριτές του Πούτιν αναφέρουν ακόμη ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Ρωσία δημιουργεί περιθώρια στις αρχές να χειραγωγήσουν χωρίς ανίχνευση το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ – φυσικά – του νυν προέδρου.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, οι New York Times είχαν αποκαλύψει πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον Αύγουστο του 2023 είχε πει ότι «οι ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν είναι πραγματικά δημοκρατία, αλλά δαπανηρή γραφειοκρατία» και ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος (σσ τον Μάριο του 2024) με περισσότερο από το 90% των ψήφων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε αργότερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι τα λόγια του ερμηνεύτηκαν με «εντελώς λάθος τρόπο», λέγοντας απλά ότι ο Πούτιν απολαμβάνει μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τον ρωσικό λαό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις