Κόσμος

Στην Κίνα η Τζάνετ Γέλεν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουλίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουλίου. Το ταξίδι επιβεβαίωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Τζάνετ Γέλεν θα συζητήσει με μέλη της κινεζικής κυβέρνησης «τη σημασία» που έχει για την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, «να διαχειριστούν με υπεύθυνο τρόπο τη σχέση τους», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της.

Η Γέλεν να αναφερθεί επίσης στην ανάγκη να υπάρχει «απευθείας επικοινωνία για ζητήματα που προκαλούν ανησυχία» και στη «συνεργασία για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρει το κείμενο.

«Δεν περιμένουμε σημαντική πρόοδο στη σχέση των δύο χωρών σε αυτό το ταξίδι», σημείωσε πάντως υποβαθμίζοντας τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως «αναμένουμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες και να αποκαταστήσουμε πιο μακροπρόθεσμα διαύλους επικοινωνίας» με την Κίνα, πρόσθεσε.

Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν θεαματικά από την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε για πρώτη φορά διά ζώσης αφότου ανέλαβε το αξίωμα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Στα μέσα Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Πεκίνο, όπου έγινε δεκτός από τον αρχηγό του κινεζικού κράτους, χειρονομία που εκλήφθηκε ως διπλωματική πρόοδος.

Όμως, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Καλιφόρνια στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωση που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει επιβάλει τον τελευταίο χρόνο περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα μικροτσίπ και άλλων αμερικανικών ειδών τεχνολογίας.

Πέραν αυτού, διατήρησε σε ισχύ τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού αυτό που θέλουμε είναι να βαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συχνότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες μας και να σταθεροποιήσουμε τη [διμερή] σχέση για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να επεκταθεί η συνεργασία μας όπου είναι εφικτό», εξήγησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία – Ο ένας σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει λετονικό διαβατήριο, καθώς και έναν από τη Λευκορωσία με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις αρχές
07 August 2026, Saxony, Schkeuditz: Police officers are walking across a field on the grounds of Leipzig Airport. The investigation into the discovery of the explosive-laden drone is ongoing. Numerous police officers are on the scene near the northern runway, searching the area on foot. 10
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο Νεπάλ - Πιθανό να βρεθούν ζωντανοί δεκάδες εγκλωβισμένοι εργάτες σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Τουλάχιστον 1.130 άνθρωποι είναι οι νεκροί από την καταστροφική πλημμύρα, και πάνω 4.500 οι αγνοούμενοι σε Νεπάλ και Θιβέτ - Ανησυχίες λόγω της κακοκαιρίας και των συνεχώς κατολισθήσεων
Nepal army soldiers work during a search and rescue operation outside a tunnel near the Hydropower Project sites, following deadly flash floods and mudslides, in Rasuwa district, Nepal, in this handout obtained by Reuters on September 1, 2026. Nepal Army/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.