Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στην Ουκρανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης

Στην Ουκρανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στο Κίεβο για να σηματοδοτήσει την Ημέρα της Ευρώπης και να επιδείξει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο με νυχτερινό τρένο προερχόμενο από την Πολωνία για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να εργαστεί σχετικά με το ουκρανικό αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που την συνοδεύουν.

Λίγο πριν από την άφιξή της, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν επί δύο ώρες στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε διάταγμα για να γιορτάζεται στη χώρα του ως Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου, όπως γίνεται στις Βρυξέλλες. Κατήργησε έτσι κάθε εκδήλωση για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, όπως γίνεται στη σοβιετική παράδοση που ισχύει στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η οποία οργανώνει αυτή την ημέρα μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο Ζελένσκι μετέφερε την ημερομηνία αυτή για τις 8 Μαΐου.

«Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να κάνει την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους που την συνόδευαν επί της αμαξοστοιχίας για το Κίεβο.

«Η παρουσία μου στο Κίεβο σήμερα, 9 Μαΐου, είναι συμβολική, αλλά είναι επίσης ένδειξη μιας κρίσιμης και πολύ πρακτικής πραγματικότητας: η ΕΕ εργάζεται χέρι με χέρι με την Ουκρανία πάνω σε πολυάριθμα ζητήματα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις