Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Στην Τουρκία αύριο επιτροπή της αμερικανικής Βουλής – Στο μενού F-16 και Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Στην Τουρκία αύριο επιτροπή της αμερικανικής Βουλής – Στο μενού F-16 και Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Ανεβάζει κατά τα φαινόμενα ρυθμούς για την προμήθεια των F-16 η Τουρκία, την οποία αύριο Παρασκευή 29.3.2024 θα επισκεφτούν μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Τα μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα συναντηθούν με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για να ακούσουν από πρώτο χέρι τις τουρκικές θέσεις για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και την αγορά νέων.

Όμως το θέμα των F-16 δεν θα είναι το μοναδικό στην ατζέντα, καθώς – σύμφωνε με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας – θα τεθεί επίσης η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δηλαδή επί της ουσίας η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους του YPG που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία. 

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, τέως υπουργό Άμυνας και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα προμηθευτεί 166 χιλιάδες πυρομαχικά ολμοβόλων 155 χιλιοστών από την τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Arca Defence. Το σύνολο των πυρομαχικών σχεδιάζεται να παραδοθεί στο Πεντάγωνο αυτό το έτος και αναμένεται να γίνουν επιπρόσθετες παραγγελιές το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς αξιωματούχων που προγραμματίζουν τις προμήθειες, οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης να προμηθευτούν από την Τουρκία τρινιτροτολουόλιο, γνωστό ως TNT, και νιτρογουανιδίνη, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο ώθησης.

Επιπλέον, έως το 2025 μια άλλη τουρκική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας θα εγκαταστήσει γραμμές στο Τέξας για την παραγωγή πυρομαχικών οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών. Οι γραμμές που θα δημιουργηθούν θα καλύπτουν το 30% της συνολικής παραγωγής πυρομαχικών οβιδοβόλων 155 χιλιοστών των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ. Μανδαλίδης, για την πώληση πυρομαχικών απαιτείται άδεια της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν έχει εκδοθεί η εν λόγω άδεια εξαγωγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις