Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην Τουρκία τον Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ

Στην Τουρκία τον Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ

Θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον μήνα που -σύμφωνα με την Άγκυρα- η Τουρκία θα παραλάβει τους S-400.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στον ιστότοπο Middle East Eye.

Οι λεπτομέρειες την επίσκεψης συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η επίσκεψη θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, αν και η οριστική ημερομηνία παραμένει σε εκκρεμότητα.

Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τεταμένες, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Μία από τις κύριες πηγές έντασης είναι και η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία -που θεωρητικά πρόκειται να παραληφθούν τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο-, αλλά και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις Κουρδικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του πολέμου κατπά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τραμπ και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα των S-400, για τους οποίους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως θα επιτρέψουν στη Ρωσία να αποκτήσει κρίσιμα στοιχεία των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει πως θα αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών μαχητικών, με τον Ερντογάν να απαντά -και μάλιστα μετά την επικοινωνία με τον Τραμπ- ότι πιθανή αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, θα το οδηγήσει σε κατάρρευση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις