Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο χέρι των Δημοκρατικών η θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στο χέρι των Δημοκρατικών η θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πόλεμος φαίνεται πως υπάρχει στους Ρεπουμπλικανούς, αφού ο βουλευτής Ματ Γκετζ κατέθεσε χθες, Δευτέρα, πρόταση για την καθαίρεση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Η διαδικασία αυτή, η οποία έχει πολύ σπάνια χρησιμοποιηθεί στην αμερικανική κοινοβουλευτική ιστορία, κινείται στον απόηχο της υιοθέτησης το Σάββατο από το Κογκρέσο νομοσχεδίου για την έκτακτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, στο οποίο αντιτίθενταν πολλοί Ρεπουμπλικανοί.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Ματ Γκετζ, που εκλέγεται στη Φλόριντα, θα πυροδοτήσει πιθανόν έντονη αντιπαράθεση τις ερχόμενες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Εμπρός!”, απάντησε αμέσως αψηφώντας τον κίνδυνο ο Μακάρθι σε μήνυμά του στο Twitter.

Κατηγορίες για συμφωνία με τον Μπάιντεν

Ο πολύ φίλα προσκείμενος στον Τραμπ βουλευτής Γκετζ κατηγορεί τον Κέβιν Μακάρθι κυρίως ότι σύναψε “μυστική συμφωνία” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με ένα πιθανό πακέτο για την Ουκρανία, εν μέσω των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η ομάδα αυτή έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε μεγάλο αριθμό θεμάτων, δεδομένης της πολύ ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο σώμα.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο 58χρονος “πρόεδρος”, εξελέγη μετά δυσκολίας τον Ιανουάριο, λόγω της πολύ ισχνής αυτής πλειοψηφίας.

Για να ανέβει στον θώκο, χρειάστηκε να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε καμιά εικοσαριά τραμπιστές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας οποιοσδήποτε αιρετός αξιωματούχος να έχει την εξουσία να ζητήσει ψηφοφορία για την καθαίρεσή του.

Η «αδελφοκτόνα» αυτή πρωτοβουλία ήταν αναμενόμενη. Ο Μακάρθι, ο οποίος εξελέγη με τίμημα πολλές διαπραγματεύσεις με τους τραμπικούς, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι γνωρίζει ότι διακινδυνεύει τη θέση του.

“Ξέρετε κάτι, αν οφείλω να διακινδυνεύσω τη θέση μου για να υπερασπιστώ τον αμερικανικό λαό, θα το κάνω”, είχε πει.

Στο χέρι των Δημοκρατικών ο Μακάρθι

Για να υιοθετηθεί η πρόταση αυτή απαιτείται να ψηφιστεί από την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να διατηρήσει τη θέση του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους Δημοκρατικών. Στην πλευρά τους, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Στο κόμμα του Μπάιντεν βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να αποφασιστεί αν ο Κέβιν Μακάρθι αξίζει να σωθεί ή όχι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις