Τρίτη, 21 Μαΐ
24oC Αθήνα

Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη! Περισσότερη και πιο… καθαρή η κοκαΐνη!

ναρκωτικά κοκαΐνη
Φωτογραφίες από αρχείο: Eurokinissi

– Σε έξαρση τα ναρκωτικά στην Ευρώπη – Νέες μέθοδοι παραγωγής, “ανενόχλητη” η διακίνηση!
– 17,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας από 15 έως 34 ετών καταναλώνουν κάνναβη που παραμένει… πρώτη στις προτιμήσεις
– Σταθερά… 60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο κοστίζει η κοκαΐνη αλλά η “καθαρότητά” της έχει αυξηθεί κατά 60%
– Περισσότερα από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας από 15 έως 64 ετών έχουν ήδη πειραματισθεί με παράνομα ναρκωτικά
– Τα “παράγωγα” της… οικογένειας της φαιντανύλης και το παράδειγμα του θανάτου του Prince και της τραγουδίστριας των Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» που χαρακτηρίζει την κοκαΐνη είναι δύο μονάδες που παρουσιάζουν αύξηση στην Ευρώπη! Στην ήπειρο, δηλαδή, όπου η παραγωγή στα ναρκωτικά έχει εν γένει ενταθεί. Αυτό αναφέρει εκφράζοντας την μεγάλη ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο». Τάδε έφη ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες», προειδοποίησε. Παρουσιάζοντας, μάλιστα, την έκθεση στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Τα… δημοφιλέστερα ναρκωτικά

Η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη. Και συγκεκριμένα με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Παρόλα αυτά, το ΕΚΠΝΤ κρούει φέτος τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα άνοδο που σημειώνει η κοκαΐνη.

ναρκωτικά κοκαΐνη

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015. Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται και κάτι ακόμη ενδιαφέρον: Πως η καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του –60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο– έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60%.

Όχι… καμπανάκι – Καμπαναριό για την κοκαΐνη!

«Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μείζονα αλλαγή», επέμεινε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ακόμη εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας. Οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν.

Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού. Καταναλώνεται από «2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους»! Δηλαδή σχεδόν το 2% των προσώπων ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ. Το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2016 ή την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά.

ναρκωτικά κοκαΐνη

Οι λαθρέμποροι αυτής της λευκής σκόνης έχουν επίσης προσαρμόσει τα κυκλώματα προμήθειάς τους «στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ναρκωτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Έτσι, από τους 70,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2016 –ποσότητα ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2015– 30 τόνοι κατασχέθηκαν μόνο στο Βέλγιο. Τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του οποίου υποκαθιστούν πλέον αυτά τις Ισπανίας –15,6 τόνοι–, που ήταν ιστορικά μέχρι τώρα το θαλάσσιο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Καινοτομίες στο πώς… παράγονται τα ναρκωτικά

Η αυξημένη κυκλοφορία της κοκαΐνης δεν είναι χωρίς συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών. 30.300 από αυτούς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για πρώτη φορά το 2016. Μια άνοδος σχεδόν 20% σε σχέση με το 2014.

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι είναι όλο και σημαντικότερο να επεμβαίνουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο της πρόληψης, της θεραπείας και της μείωσης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών κοκαΐνης», σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ.

Ευρύτερα το ΕΚΠΝΤ παρατηρεί με ανησυχία την «αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών που λαμβάνει πλέον χώρα στην Ευρώπη». Όπου «περισσότερα από 92 εκατομμύρια» πρόσωπα ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν ήδη πειραματισθεί με κάποιο παράνομο ναρκωτικό».

ναρκωτικά κοκαΐνη

Ο Prince, η τραγουδίστρια των Cranberries και οι νέες… αφίξεις στον κόσμο των ναρκωτικών

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται, σύμφωνα με την έκθεση, από τη μείωση των κινδύνων εντοπισμού στα σύνορα. Αλλά και τη διαθεσιμότητα και το μικρότερο κόστος των χημικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή.

Οι ευρωπαίοι λαθρέμποροι δεν σταματούν επίσης να καινοτομούν στις μεθόδους παραγωγής. Ιδιαίτερα με τον πολλαπλασιασμό των εργαστηρίων μετατροπής της κοκαΐνης, παραγωγής MDMA (η δραστική ουσία του ecstasy), μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης.

Αναφορικά με την κάνναβη, η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής είχε ως συνέπεια κυρίως «την αύξηση της περιεκτικότητας στη δραστική ουσία της ρητίνης της κάνναβης που εισάγεται» από το Μαρόκο, παρατηρεί το ΕΚΠΝΤ.

Εξάλλου ορισμένες από τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ναρκωτικά ή συνθετικά προϊόντα), 51 από τις οποίες αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά το 2017, σ’ ένα σύνολο 670 που παρακολουθούνται από το ΕΚΠΝΤ, παράγονται πλέον όλο και συχνότερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τώρα εισάγονταν γενικά από την Κίνα και υφίσταντο επεξεργασία.

Ο επικεφαλής του ΕΚΠΝΤ επικαλέσθηκε επίσης «το πρόβλημα» των παραγώγων της οικογένειας της φαιντανύλης. «Ο τραγουδιστής Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης και η τραγουδίστρια των Cranberries Ντολόρες Ο’Ρίορνταν επίσης», υπογράμμισε για να δείξει την άνοδο αυτού του συνθετικού οπιοειδούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις