Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία θα είναι σύντομα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ – «Περιμένουμε την Άγκυρα»

Σύντομα η Σουηδία θα είναι πλήρες μέλος της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στη Σύνοδο του Βίλνιους συμφωνήθηκε δήλωση στην οποία εκφράζεται ξεκάθαρα τι θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Σουηδίας, ενώ η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε επικύρωση το συντομότερο δυνατόν, προσέθεσε. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό «το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν. Περιμένω λοιπόν ότι, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά αργότερα το φθινόπωρο, η επικύρωση θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιδίωξη της ειρήνης «για τα μέλη μας και για τις χώρες μας, καθώς και για να διαβεβαιώσουμε ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν θα επιτύχουν αυτό που θέλουν παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και κάνοντας χρήση στρατιωτικών δυνάμεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φερόμενη συντριβή ενός drone στη Ρουμανία, ο ΓΓ της Συμμαχίας απάντησε ότι «οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν και ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ ότι κομμάτια πιθανόν ενός drone βρέθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά και για όλα τα ευρήματά τους. Ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται καθώς και ότι υπογραμμίζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει κάποια εσκεμμένη επίθεση από την Ρωσία και περιμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένουμε την Άγκυρα»

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και περιμένει η Τουρκία να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η σκανδιναβική χώρα υπέβαλε πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά Τουρκία και Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα.

«Είμαστε εντελώς έτοιμοι και περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στην Άγκυρα», είπε ο Μπίλστρομ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα έπειτα από συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών.

Η Στοκχόλμη ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο