Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στον Καναδά και ο θείος του μικρού Αϊλάν – Συγκινητικές εικόνες (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Στον Καναδά και ο θείος του μικρού Αϊλάν – Συγκινητικές εικόνες (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, όπου έφτασε ο θείος του μικρού Αϊλάν, του 2χρονου προσφυγόπουλου που βρέθηκε πνιγμένο σε παραλία της Τουρκίας. Η άφιξη της οικογένειας του Μοάμαντ Κουρντί, της συζύγου του και τον πέντε παιδιών τους στην Καναδά μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό CBC.

Στο αεροδρόμιο τους περίμενε η Τιμά Κουρντί, η αδερφή του Μοάμαντ, η οποία ζει εδώ και χρόνια στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας και είχε προσπαθήσει να πάρει στον Καναδά και την οικογένεια του μικρού Αϊλάν, αλλά η είσοδος τους είχε απαγορευτεί με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Η οικογένεια επαναλάμβανε ρυθμικά στα αγγλικά, “Σ’ ευχαριστούμε, Καναδά!” μετά την υποδοχή. “Είμαι χαρούμενος, πολύ χαρούμενος”, είπε ο Μοάμαντ Κουρντί στους δημοσιογράφους.

Εκτός από τον δίχρονο Αϊλάν, όταν η οικογένεια προσπάθησε να περάσει με βάρκα από την Τουρκία στην Κω, είχαν πνιγεί επίσης η μητέρα και ο 5χρονος αδερφός του, ενώ ο πατέρας του παιδιού, του οποίου η φωτογραφία πεσμένου μπρούμυτα στην άμμο είχε προκαλέσει παγκόσμια οργή και κατακραυγή για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις κυβερνήσεις, Αμπντάλα επέζησε.

Η Τιμά Κουρντί είχε πει τότε ότι είχε προσπαθήσει να γίνει χορηγός της οικογένειας του αδερφού της και να τους πάρει στον Καναδά, αλλά η κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτημά της. Ο πρώην πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ και η συντηρητική κυβέρνησή του δέχθηκαν σφοδρή κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι η οικογένεια ήθελε να μεταναστεύσει στον Καναδά.

Οι συντηρητικοί έχασαν τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα φέρει άμεσα στον Καναδά 25.000 Σύρους πρόσφυγες. Η Κουρντί είπε σε δημοσιογράφους ότι ήταν ευγνώμων στον Τριντό “γιατί άνοιξε την πόρτα” και δείχνει σε άλλες χώρες πώς να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε