Κόσμος

Στράουχ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – Ανησυχία ESM από τις παροχές Τσίπρα

Φόβους για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα εξαιτίας των παροχών Τσίπρα εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Ρολφ Στράουχ στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σημείωσε πως οι αγορές είναι προσεκτικές με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

“Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στράουχ ενώ συμπλήρωσε πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εάν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ακόμη ο κ. Στράουχ ξεκαθάρισε πως από πλευράς ESM τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου φιλικά προς την ανάπτυξη τονίζοντας ότι “ μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας”.

Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη σε σχέση και με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας ο κ. Στράουχ ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη δεν οδεύει άμεσα προς ύφεση, αλλά αντίθετα προβλέπεται ομαλοποίηση της ανάπτυξης, καθώς καταγράφεται μια ωρίμανση του οικονομικού κύκλου.

“Οι άμεσοι φόβοι για μια ύφεση είναι σίγουρα υπερβολικοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και συνετοί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση, ο κ. Στράουχ τόνισε πως η βασική διαφορά από το 2009 είναι η ενίσχυση του ESM, σε συνδυασμό με τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης, που ενισχύει σημαντικά την θεσμική υποδομή της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης
Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό στα Στενά του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
REUTERS
Επίθεση στο Λονδίνο: Ελικόπτερο στην επιχείρηση για τους τέσσερις τραυματίες – Ψαλίδι φέρεται να χρησιμοποίησε η 47χρονη
Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Κόβεντ Γκάρντεν, με τις βρετανικές Αρχές να αποκλείουν προς το παρόν το τρομοκρατικό κίνητρο και να τη συνδέουν με λόγους ψυχικής υγείας
Επίθεση με ψαλίδι στο Λονδίνο