Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στράουχ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – Ανησυχία ESM από τις παροχές Τσίπρα

Στράουχ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – Ανησυχία ESM από τις παροχές Τσίπρα
photo epa

Φόβους για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα εξαιτίας των παροχών Τσίπρα εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Ρολφ Στράουχ στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.

Ο οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σημείωσε πως οι αγορές είναι προσεκτικές με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

“Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στράουχ ενώ συμπλήρωσε πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εάν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ακόμη ο κ. Στράουχ ξεκαθάρισε πως από πλευράς ESM τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου φιλικά προς την ανάπτυξη τονίζοντας ότι “ μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας”.

Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη σε σχέση και με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας ο κ. Στράουχ ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη δεν οδεύει άμεσα προς ύφεση, αλλά αντίθετα προβλέπεται ομαλοποίηση της ανάπτυξης, καθώς καταγράφεται μια ωρίμανση του οικονομικού κύκλου.

“Οι άμεσοι φόβοι για μια ύφεση είναι σίγουρα υπερβολικοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και συνετοί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση, ο κ. Στράουχ τόνισε πως η βασική διαφορά από το 2009 είναι η ενίσχυση του ESM, σε συνδυασμό με τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης, που ενισχύει σημαντικά την θεσμική υποδομή της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις