Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Στρασβούργο: Δύο κρατούμενοι ως ύποπτοι ότι προμήθευσαν το όπλο στον Σεκάτ

Στρασβούργο: Δύο κρατούμενοι ως ύποπτοι ότι προμήθευσαν το όπλο στον Σεκάτ

Ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο θεωρείται ύποπτο για ανάλογο ρόλο στο μακελειό στο Στρασβούργο, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα αντιτρομοκρατίας του Παρισιού.

Δύο πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Στρασβούργο, καθώς «βαρύνονται με υποψίες ότι είχαν ρόλο στην προμήθεια του όπλου» στον δράστη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια δικαστική πηγή, που πρόσκειται στην υπόθεση.

Ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο θεωρείται ύποπτο για ανάλογο ρόλο, αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα αντιτρομοκρατίας του Παρισιού.

Το χρονικό της εξουδετέρωσης του δράστη

Σχεδόν 48 ώρες, περισσότεροι από 700 αστυνομικοί, αναζητούσαν παντού τον 29χρονο Σερίφ Σεκάτ, τον άνθρωπο με τις 27 καταδίκες, που από την πρώτη στιγμή αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο. Έπεσε νεκρός το βράδυ της περασμένης Πέμπτης μετά από επιχείρηση των αρχών. Και λίγο μετά, ο Ισλαμικό Κράτος φρόντισε να οικειοποιηθεί την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Σεκάτ ήταν «μαχητής» του.

Ο Σερίφ Σεκάτ «ανήκε στους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε ο ISIS μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου, του «πρακτορείου» AMAQ.

Ο 29χρονος δράστης δεν έφυγε από το Στρασβούργο μετά την επίθεση. Ύστερα από τη διπλή ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, τραυματισμένος στο χέρι έκλεψε ταξί και πήγε στη συνοικία Νεντόρφ (στη νότια πλευρά του Στρασβούργου), όπου είχε μεγαλώσει. Εκεί τον βρήκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Σε πολλά γαλλικά ΜΜΕ έκανε την εμφάνισή της μια φρικιαστική φωτογραφία που τον δείχνει νεκρό μπροστά στην πόρτα ενός σπιτιού, με ένα περίστροφο δίπλα του. Στο πρόσωπό του έχει αίματα.

Το βράδυ της Πέμπτης (13.12.2018), μετά από πληροφορία που έλαβαν και από μια γυναίκα κάτοικο της περιοχής, οι γαλλικές αρχές έκαναν την επιχείρηση στη Νεντόρφ. «Πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών (…) η οποία ανταπέδωσε» τα πυρά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο Σεκάτ εντοπίστηκε περίπου τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) από τρεις αστυνομικούς καθώς «περιφερόταν» στον δρόμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος μετέβη νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στο Στρασβούργο.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά εκείνος στράφηκε, τους αντιμετώπισε και «άνοιξε πυρ» πρώτος, με τους αστυνομικούς «να ανταποδίδουν αμέσως και να εξουδετερώνουν τον δράστη της επίθεσης», συμπλήρωσε ο Καστανέρ.

Οι γαλλικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναζητούσαν τον 29χρονο και τον ήθελαν «νεκρό ή ζωντανό». Είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία του καθώς και έναν τηλεφωνικό αριθμό για να μπορούν οι πολίτες να δώσουν πληροφορίες. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι μαρτυρίες αυτές φέρονται να ήταν καθοριστικές. Κατά πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μια γυναίκα ενημέρωσε ότι είδε τον Σεκάτ νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Σχολίασε ότι έμοιαζε με φυγά και είχε τραύμα στο χέρι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις