Παρασκευή, 12 Απρ.
22oC Αθήνα

Στριμωξίδι… στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Αστροναύτες από τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες!

Στριμωξίδι… στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Αστροναύτες από τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες!
Reuters

Πολυκοσμία “πλάκωσε”… στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου φιλοξενούνται εννέα αστροναύτες – αντί τρεις έως έξι που είναι συνήθως – από τέσσερις διαφορετικές διαστημικές υπηρεσίες (NASA, ESA, Roscomos, Εμιράτα).

Το πλήρωμα έγινε εννεαμελές από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν το ρωσικό “Σογιούζ” μετέφερε άλλους τρεις αστροναύτες στον ISS. Ευτυχώς την Πέμπτη (3.10.2019) τρεις από τους εννέα θα γυρίσουν στη Γη και ο σταθμός θα γίνει πιο ευρύχωρος.

Πάντως στο παρελθόν η κατάσταση είχε υπάρξει ακόμη πιο ασφυκτική, με αποκορύφωμα το 2009, όταν 13 (!) άνθρωποι είχαν στριμωχτεί στον ISS.

Την προηγούμενη φορά που είχαν συνυπάρξει ξανά εννέα αστροναύτες, ήταν το 2015.

Ο αστροναύτης που έχει αυτή τη στιγμή στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ο Χαζάα Αλί Αλμανσουρί, ο πρώτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος κάνει ένα σύντομο οκταήμερο πέρασμα από τον ISS (ήλθε στις 25/9 και φεύγει στις 3/10).

Ο μέχρι τώρα διοικητής του ISS, ο Ρώσος Αλεξέι Οβτσίνιν, παραδίδει την Τετάρτη (2.10.2019) τα ηνία στον Λούκα Παρμιτάνο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Θα είναι ο τρίτος Ευρωπαίος και ο πρώτος Ιταλός που θα διοικήσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις