Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Su-24: Γιατί κατέρριψαν το ρωσικό αεροπλάνο οι Τούρκοι

ΠΗΓΗ ΑΠΕ
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που λέει πολλά σε όσους γνωρίζουν τη στρατιωτική και διπλωματική κατάσταση στην περιοχή.

Το ρωσικό αεροσκάφος, λένε, δεν έκανε μια απλή, αβλαβή διέλευση απ’ την περιοχή. Τα φτερά του, επισημαίνουν, ήταν ανοιχτά, γεγονός που σημαίνει ότι πετούσε με χαμηλή ταχύτητα και οι πιλότοι είχαν επιλέξει να πετούν με χαμηλή ταχύτητα πάνω από μια περιοχή που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες γιατί ήταν σε διαδικασία βομβαρδισμού.
Εδώ έρχεται η εμπλοκή της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ήδη από τις πρώτες ημέρες εμπλοκής της Ρωσίας σε επιχειρήσεις στη Συρία είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν ανέχονται το βομβαρδισμό θέσεων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας καθώς κατοικείται από τουρκμάνους, οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τον ISIS.
Μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο οι Τούρκοι δεν ήταν χθες η πρώτη φορά που προέβαιναν σε κατάρριψη. Είχαν καταρρίψει και μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Φαίνεται ότι η επιμονή της Ρωσίας σε βομβαρδισμούς θέσεων αντικαθεστωτικών ανταρτών έφερε την αντίδραση των Τούρκων που απλά περίμεναν το πρώτο λάθος των Ρώσων. Όταν το αεροσκάφος τους, πιθανότατα από λάθος, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού πέρασε σε τουρκικό εναέριο χώρο έστω και οριακά, έστω και για 17 δευτερόλεπτα δέχθηκε την επίθεση.
Οι Τούρκοι έχουν το άλλοθι της παραβίασης του εναέριου χώρου, μάλιστα επικαλούνται και συντρίμμια του Su24 εντός τους τουρκικού εδάφους, ενώ στέλνουν και το σχετικό μήνυμα στους Ρώσους.
Πολλοί ωστόσο θεωρούν δεδομένο ότι για ακόμη μια φορά οι Τούρκοι δεν έδρασαν με δική τους μόνο πρωτοβουλία.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε