Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Συγγνώμη” Τριντό για τη ρατσιστική φωτογραφία από το παρελθόν

“Συγγνώμη” Τριντό για τη ρατσιστική φωτογραφία από το παρελθόν

Παλιές αμαρτίες “πληρώνει” ο Τζάστιν Τριντό, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές στον Καναδά. Μια φωτογραφία που τον δείχνει σε σχολικό πάρτι το 2001, μεταμφιεσμένο σε Αλαντίν και με πρόσωπο βαμμένο μαύρο, προκαλεί σάλο.

Η φωτογραφία με τον Τζάστιν Τριντό ντυμένο Αλαντίν και με το πρόσωπό του κατάμαυρο από το μέικαπ ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το περιοδικό Time και προκάλεσε θύελλα οργισμένων αντιδράσεων.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2001 στο ετήσιο δείπνο στο ιδιωτικό σχολείο του Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Τριντό.

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο Τριντό ποζάρει χαμογελαστός, περιτριγυρισμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι και το πρόσωπό και τα χέρια του να είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα.

Τη ρατσιστική φωτογραφία που έφερε τον Τζάστιν Τριντό σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει συγγνώμη, έδωσε στο Time ο Μάικλ Άνταμσον, επιχειρηματίας από το Βανκούβερ. Ο Άνταμσον δεν είχε παρευρεθεί σε εκείνη την εκδήλωση, αλλά εξήγησε πως τον Ιούλιο βρήκε τη φωτογραφία στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα του σχολείου και αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Η αποκάλυψη της φωτογραφίας, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, έπεσε σαν “βόμβα”, καθώς ο Τριντό είναι ήδη αποδυναμωμένος από μια σειρά σκανδάλων.

Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε ότι η φωτογραφία του Τριντό ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα.

Αρκετά δημόσια πρόσωπα έχουν αναγκαστεί να απολογηθούν τα τελευταία χρόνια για την πρακτική του «blackface», μια ρατσιστική παράδοση του 19ου αιώνα κατά την οποία οι λευκοί ηθοποιοί μακιγιάρονταν σε μαύρους για να χλευάσουν τους Αφροαμερικανούς.

Τριντό: Συγγνώμη, έπρεπε να ξέρω καλύτερα

Μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας του Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Δεν έπρεπε να το είχα κάνει», είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας. «Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε.

Ωστόσο, ο Τζάστιν Τριντό απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις