Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συγκινεί η 91χρονη μητέρα του Σεργκέι Σκριπάλ – Περιμένει απλά ένα… τηλέφωνο από τον γιο της

Σκριπάλ

Στην Ρωσία σχεδιάζει να επιστρέψει η Γιούλια Σκριπάλ, μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία του πατέρα της. Την δήλωση αυτή έκανε η εξαδέλφη της Βικτόρια Σκριπαλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Μόσχα. Την ίδια ώρα η 91χρονη μητέρα του Σεργκέι Σκριπάλ δηλώνει πως περιμένει να της τηλεφωνήσει ο γιος της.

Η Βικτόρια Σκριπάλ είπε ότι η εξαδέρφη της Γιούλια της τηλεφώνησε από την Αγγλία χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πού συγκεκριμένα βρίσκεται

«Τη ρώτησα ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Μου είπε ότι πρωταρχικό της καθήκον είναι να περιμένει να γίνει καλά ο πατέρας της. Μόλις γίνει καλά , θα έρθει πίσω στην Ρωσία» είπε η Βικτόρια Σκριπάλ.

Συγκινεί η 91χρονη Ελένα Γιάκοβλεβνα

Η ίδια είπε επίσης ότι η μητέρα του Σεργκέι Σκριπάλ, η Ελένα Γιάκοβλεβνα η οποία ζεί στο Γιαροσλάβ, περιμένει να της τηλεφωνήσει ο γιός της. «Είναι 91 ετών. Περιμένει αυτό το τηλεφώνημα, δεν θέλει τίποτα άλλο. Θέλει να της τηλεφωνήσει ο γιός της. Ξέρω ότι, αν είναι καλά και αν όλα είναι περίφημα, θα μπορούσε να της τηλεφωνήσει» είπε η Βικτόρια.

Νωρίτερα η Βικτόρια Σκριπάλ είχε πει ότι η εξαδέρφη της, η Γιούλια, της είχε τηλεφωνήσει τρεις φορές. Τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Η τελευταία συνομιλία μεταξύ της Γιούλιας και της Βικτόριας έγινε στις 24 Ιουλίου, την ημέρα των γενεθλίων της μητέρας του Σεργκέι Σκριπάλ.

Εξηγήσεις από την Σκότλαντ Γιαρντ

Παράλληλα η Σκοτλαντ Γιάρντ έδωσε τη δική της εξήγηση για την ταυτόχρονη εμφάνιση σε διαφορετικές φωτογραφίες των δύο ανδρών που φέρονται ως ύποπτοι , υποστηρίζοντας ότι καταγράφηκαν από δύο διαφορετικές κάμερες κατά την έξοδο τους από την ζώνη ασφαλείας του αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

Την δήλωση αυτή έκανε στον ανταποκριτή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.

«Πέρασαν από δύο διαφορετικές εξόδους την ίδια ακριβώς στιγμή. Είναι δύο διαφορετικές κάμερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Όταν εγκαταλείπετε την ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου, υπάρχουν διάφορες έξοδοι, μέσω των οποίων πρέπει να περάσετε. Πλησιάζετε τις εξόδους αυτές, η μία πηγαίνει αριστερά , η άλλη προς τα δεξιά . Εάν περάσετε από αυτές τις εξόδους μαζί, θα σας καταγράψουν διαφορετικές κάμερες» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα βρήκε κάποιες ασυμβατότητες στις φωτογραφίες των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.

Η Ζαχάροβα, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-1», επέστησε την προσοχή σε δύο φωτογραφίες με τους δύο ύποπτους Ρώσους, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Αναφερόμενη στην ασυμβατότητά τους είπε ότι τραβήχτηκαν «στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ίδιο και αυτό διάδρομο, την ίδια ακριβώς ώρα, ακόμη και στο ίδιο δευτερόλεπτο» και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι είτε είναι ανακόλουθες ως προς την ημερομηνία και την ακριβή ώρα, είτε συμβαίνει οι συνεργάτες της GRU (υπηρεσία κατασκοπείας του στρατού – σ.σ) να έχουν μάθει να περπατούν ταυτόχρονα».

ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Καναδάς στηρίζουν την Βρετανία

Την ίδια ώρα ΗΠΑ, Γαλλία , Γερμανία και Καναδάς συμφώνησαν με το συμπέρασμα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η ρωσική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάσλμπερι.

Συμφώνησαν επίσης να εργασθούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν «τις εχθρικές δραστηριότητες των ξένων κατασκοπευτικών δικτύων» και κάλεσαν την Ρωσία να σταματήσει το πρόγραμμα παραγωγής της δηλητηριώδους ουσίας Novichok (Νοβιτσόκ).

Σε κοινή τους ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια «κατά πάσα πιθανότητα» είχε τη έγκριση της ρωσική κυβέρνησης, ενώ ζητούν από την Ρωσία να «καταστρέψει πλήρως το πρόγραμμα που σχετίζεται με το Novichok».

Η βρετανοί εισαγγελείς από την πλευρά τους δηλώνουν ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση είναι επαρκή για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των δύο Ρώσων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια και οι οποίοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι πράκτορες της GRU (ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας του στρατού-σ.σ.)

Η Βρετανία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι στην βρετανική βουλή.

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο εκπρόσωπος της θα παρίσταται στην συνεδρίαση αυτή, όπως και οι στενοί σύμμαχοι της Βρετανίας που είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις