Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συγκλονίζουν Γουίλιαμ και Χάρι για Νταϊάνα – Τι έγινε στην κηδεία [vid]

Νταϊάνα

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, οι γιοι της Γουίλιαμ και Χάρι ανοίγονται για την ημέρα της κηδείας της.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αποκάλυψε για πρώτη φορά πως αισθάνθηκε την παρουσία της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενώ περπατούσε πίσω από το φέρετρό της. Ήταν τότε μόλις 15 ετών. “Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έκανα ποτέ. Αισθανόμουν ότι περπατούσε σχεδόν δίπλα μας για να το περάσουμε αυτό”, σημειώνει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σε ντοκιμαντέρ του BBC.

Ο αδερφός του πρίγκιπας Χάρι, που ήταν μόλις 12 ετών, θυμάται να τον παρηγορεί ο κόσμος. “Τα χέρια τους ήταν υγρά επειδή είχαν μόλις σκουπίσει τα δάκρυά τους”. Το ντοκιμαντέρα Diana, 7 Days θα μεταδοθεί στις 27 Αυγούστου με συνεντεύξεις όσων βρίσκοντων στο μάτι του κυκλώνα μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας. Μιλάνε οι γιοι της, τα αδέρφια της, μέλη του βασιλικού κύκλου και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Οι πρίγκιπες ανοίγονται για την Νταϊάνα

Εξετάζεται πώς η εβδομάδα μετά τον θάνατό της διαμόρφωσε τη σχέση της χώρας με τη μοναρχία. Αλλά και πώς η Βρετανία άλλαξε σε αυτά τα 20 χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη πως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ανοίγεται περισσότερο. Θέλει να γίνει παράδειγμα και να ενθαρρύνει άλλους να μιλήσουν για θέματα γύρω από την ψυχική υγεία. Παλιότερα δεν μιλούσε δημόσια για τον θάνατο της μητέρας του. Τα τελευταία όμως χρόνια ανοίχτηκε περισσότερο.

Σε άλλη συνέντευξή του ο πρίγκιπας Χάρι ανοίχτηκε επίσης για το ότι περπάτησε πίσω από το φέρετρο της μητέρας του. Δεν έπρεπε, όπως αναφέρει, να γίνει αυτό. “Η μητέρα μου είχε μόλις πεθάνει και έπρεπε να περπατήσω πίσω από το φέρετρό της. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι γύρω από το φέρετρο και εκατομμύρια άλλοι που με παρακολουθούσαν στην τηλεόραση”, τόνισε σε συνέντευξή του στο Newsweek. “Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από κάποιο παιδί να το κάνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν νομίζω ότι θα γινόταν σήμερα”.

Πώς έπεισαν τους πρίγκιπες να ακολουθήσουν την πομπή

Η ομάδα που διοργάνωνε την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα διαφωνούσαν για το αν έπρεπε πρίγκιπας Γουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι να περπατήσουν στην πομπή. Ο αδερφός της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Earl Spencer ήθελε να περπατήσει μόνος του πίσω από το φέρετρο της Νταϊάνα. Ο πρίγκιπας Κάρολος όμως ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει στην πομπή.

Η υπόλοιπη ομάδα αισθάνθηκε ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τότε 15, και ο πρίγκιπας Χάρι, 12, θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Ωστόσο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε τότε αρνηθεί να συμμετάσχει στην πομπή. Ήθελε να θρηνήσε ιδιωτικά, όπως αποκαλύπτει ο πρώην επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων του Tony Blair, Anji Hunter.

Ελπίζοντας να πείσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να αλλάξει γνώμη, πέντε ημέρες πριν από την κηδεία, οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη. “Μπορώ να θυμηθώ ακριβώς. Μιλούσαμε όλοι για το πώς πρέπει να συμμετέχουν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι. Ξαφνικά ακούστηκε η φωνή του πρίγκιπα Φίλιππου. Δεν τον είχαμε ακούσει νωρίτερα. “Είναι για τα αγόρια. Έχασαν τη μητέρα τους”. Σκέφτηκα ότι υπέφεραν εκεί”.

Στην πραγματικότητα ήταν ο δούκας του Εδιμβούργου που έπεισε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να περπατήσει στην πομπή. “Έβαλε το χέρι στον ώμο του Γουίλιαμ και τον ρώτησε “αν έρθω κι εγώ, θα το κάνεις;”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις