Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά τα «τερτίπια» του Ερντογάν

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά τα «τερτίπια» του Ερντογάν

Ή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκείται στα τούρκικα παζάρια ή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι πολύ αισιόδοξος, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιστρέφοντας σήμερα το μεσημέρι (14/6/2023) από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, είπε στους δημοσιογράφους πως μπορεί η Σουηδία να έχει προσδοκίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βιλνιούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες.

Ωστόσο ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 15 και 16 Ιουνίου, έκανε λόγο για επίτευξη «κάποιας προόδου» στις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και ότι η συνάντηση έγινε με «εποικοδομητικό πνεύμα».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε εγγυήσεις.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, του επισήμανε ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», έχει ενισχύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και έχει άρει το εμπάργκο όπλων.

Τέλος, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις